Awokado zapiekane z tuńczykiem i serem

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

  • 2 awokado
  • 150 g filetu z tuńczyka
  • 300 g sera  (na przykład Aldamera firmy MSM Mońki)
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 100 ml słodkiej śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i czarny pieprz grubo mielony do smaku

Wykonanie:

Awokado przekroić na pół i wyciągnąć pestki. Łyżeczką, częściowo wydrążyć miąższ i przełożyć do miski. Dodać tuńczyka pokrojonego w kostkę, ¾ sera startego na tarce, pokrojoną natkę, posiekany czosnek, mąkę, sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać. Osobno w misce jajko roztrzepać ze śmietanką i wlać do miski z tuńczykiem i wszystkimi składnikami. Wymieszać i tak przygotowanym farszem wypełnić miseczki po wydrążonym awokado. Posypać pozostałym startym serem i zapiec w piekarniku w rozgrzanym do 200oC przez około 25 minut.

Smacznego!