Chińska dieta pięciu przemian

dieta pięciu przemianChińczycy są przekonani, że wszystko to co jemy powinno być zgodne z naturą żywiołów, które rządzą światem.

Każdy żywioł (drzewo, ogień, ziemia, metal, woda) odpowiada za inny smak (kwaśny, gorzki, słodki, ostry i słony).

W diecie tej nie powinno się spożywać cukru, słodkiego mleka, tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, wędzonego mięsa, a także dużej ilości produktów z grupy smaku kwaśnego. Wskazane są natomiast takie produkty jak: ciepła woda, słodkie owoce, marchew, dynia, chude mięso oraz ryby, ziarna słonecznika, groch, oliwa z oliwek oraz zielona herbata.

Dieta pięciu przemian nie tylko działa odchudzająco, ale też znacznie poprawia proces przemiany materii. Dodatkowo, nie wymaga liczenia kalorii czy sprawdzania indeksu glikemicznego. Jest wygodna i stosunkowo prosta w stosowaniu. Jest również zdrowa ponieważ różnorodność stosowanych produktów gwarantuje uzupełnienie dziennej dawki witamin i minerałów.

Jedyną wadą tej diety jest konieczność opanowania zasad łączenia poszczególnych składników. Tylko wtedy dieta będzie w pełni skuteczna i przyniesie oczekiwane rezultaty. Dlatego też chcąc przejść na tę dietę i dostosować swoje nawyki żywieniowe do zawartych w niej wskazówek najlepiej jest dokładnie poczytać jakie produkty można ze sobą łączyć i w jakiej kolejności je przygotowywać.

Przykładowe menu:

śniadanie:

Talerz gęstej zupy jarzynowej na chudym mięsie z dodatkiem pieprzu, imbiru, a także dojrzały owoc;

obiad:

Makaron z pikantnym sosem mięsno – jarzynowym, kapusta duszona na oliwie;

kolacja:

Brązowy ryż z curry, ćwierć ugotowanego na półtwardo kalafiora.

fot. flickr com autor: John Hoey