Ciasto cytrynowe w asyście kawałków ananasa na musie truskawkowym

Ciasto cytrynowe w asyście kawałków ananasa na musie truskawkowym

Ciasto cytrynowe

Przepis na Ciasto cytrynowe w asyście kawałków ananasa na musie truskawkowym został przygotowany przez szefa kuchni Villi Gardeny. Restauracja Villa Gardena, znajdująca się w Parku Śląskim specjalizuje się w kuchni śródziemnomorskiej, ale też serwuje pyszne desery. Niektóre z proponowanych dań każdy może przygotować sam w domu, dzięki wskazówkom kucharza restauracji.

Menu Villi Gardeny jest bardzo zróżnicowane, ale lekkie i delikatne. Idealnie wpisuje się w nowoczesny styl życia i dopasuje do każdej osoby, dbającej o zdrowie i urodę.

Przepis na 6-8 porcji.

Składniki:
Ciasto francuskie – 1 op.
Ser mascarpone – 500 g
Biała czekolada (najlepiej „Milka”, „Wedel”) – 1,5 tabliczki
świeże truskawki – ok. 300 g
cukier – 150 g
cytryna – 1 szt.
ananas świeży – 0,5 szt.
listki mięty – do dekoracji wedle uznania

Przepis:
Ciasto francuskie pieczemy w piecu przy temperaturze 210 stopni przygniecione blachą z wodą by nie urosło jak standardowo piecze się ten rodzaj ciasta.

Po upieczeniu studzimy i wykrawamy odpowiednie dla naszych gustów kwadraty lub kółka .

Krem: w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę do płynnej konsystencji. Mieszamy z serkiem mascarpone oraz skórką z cytryny.

Na wycięte kawałki ciasta wykładamy krem, na krem kładziemy kawałki ananasa i przykrywamy kawałkiem ciasta francuskiego. Powstałe w ten sposób kawałki ciasta odstawiamy na lodówki, by uzyskały odpowiednią konsystencję.

Mus truskawkowy: Truskawki zasypujemy 50 gram cukru i zagotowujemy do wrzenia. Całość przecieramy przez sito by pozbyć się pestek. W ten sposób otrzymujemy mus.

Ciastko dekorujemy wystudzonymi nitkami karmelu: na patelni rozpuszczamy resztę cukru (uważamy by nie spalić cukru). Gdy cukier podczas studzenia zaczyna się „ciągnąć” za pomocą widelca rozrzucamy nabrany cukier na papier do pieczenia poprzez intensywne ruchy w oba kierunki przeciwstawne. Tak powstałe nitki zbieramy i nakładamy na nasz deser.

Smacznego!