Gdzie kończy się espresso, a zaczyna americano?

espressoTypowe włoskie espresso jest podstawą dla wielu innych napojów kawowych, w tym dla americano. To dwie bardzo bliskie sobie kawy o podobnym smaku i zawartości kofeiny. Gdzie kończy się espresso, a zaczyna kawa americano?

Typowe włoskie espresso

Typową włoską, mocną i intensywną kawą, którą śmiało można określić „małą czarną”, jest espresso. To wyrazisty napój – zresztą właśnie od włoskiego słowa „wyrazisty” (espressivo) pochodzi jej nazwa.

Dla rodowitych Włochów kawa espresso zajmuje ważne miejsce w planie dnia. Można ją pić przez cały dzień dla dodania sobie energii i poprawy koncentracji. Warto podkreślić, że w 1998 roku powstał nawet Włoski Narodowy Instytut Espresso – Istituto Nazionale Espresso Italiano. Wyznaczył on standardy dotyczące tego, jak powinna być przygotowywana kawa espresso:

  • 7 g świeżo zmielonej kawy z ziaren wysokiej jakości arabiki,
  • 88 stopni Celsjusza (plus/minus 2 stopnie) – temperatura wody potrzebnej do przygotowania naparu,
  • 67 stopni Celsjusza (plus/minus 3 stopnie) – temperatura naparu wlewanego do filiżanki,
  • 25 sekund – czas ekstrakcji kawy,
  • 9 barów – ciśnienie wody,
  • zawartość kofeiny – mniejsza niż 100 mg na filiżankę,
  • 25 ml objętości kawy w filiżance (łącznie z pianką).

INEI został powołany do tego, aby chronić i promować tradycję parzenia espresso. Kawa przygotowana według wspominanych wytycznych będzie dokładnie taka jak we włoskiej kawiarni. Można ją przygotować łatwo w domu przy użyciu ekspresu kapsułkowego, np. NESCAFÉ® Dolce Gusto®. Jedna kapsułka z wyjątkową kawą mieloną zamkniętą zaraz po zmieleniu ziaren, pozwala na zaparzenie aromatycznej kawy o zachwycającym smaku. Ten sam ekspres przygotuje też kawę americano. Czym różni się ona od włoskiego espresso?

Americano – duża kawa na bazie espresso

Caffè americano, inaczej kawa americano, swoimi korzeniami sięga czasów II wojny światowej, kiedy to amerykańscy żołnierze stacjonowali we Włoszech. Do gustu nie przypadło im tradycyjne espresso, więc szukali sposobu przyrządzenia kawy takiej, do jakiej przywykli w swojej ojczyźnie. Prosili więc, aby rozcieńczyć espresso gorącą wodą. Tak powstała kawa americano, która jest po prostu większą wersją espresso.

O ile espresso jest esencjonalne i pije się je właściwie na jeden łyk, to americano zaczyna się tam, gdzie mamy duży kubek czy filiżankę z kawą o objętości nawet 230 ml (duże americano może mieć maksymalnie 470 ml objętości). Ta duża kawa powinna być zrobiona ze świeżo zmielonych ziaren arabiki, mieć delikatne body oraz owocowe i kwiatowe nuty w aromacie. Na wierzchu kawy americano, podobnie jak w przypadku espresso, ma być delikatna crema – jasnobrązowa pianka.

Ciekawostka: czasem w kawiarniach serwowana jest kawa italiano lub short americano, w której proporcje espresso do wody wynoszą 1:1.