Jak przygotować tradycyjne śniadanie wielkanocne?

śniadanie wielkanocneŚniadanie to uroczysty moment, w którym rozpoczynamy Święta Wielkiej Nocy. Obfituje w różnorodne potrawy z jaj, mięs, a także wszelkich słodkości z orzechów i bakalii symbolizujących dostatek. Co w szczególności dobrze podać gościom dla uczczenia tradycji? Przedstawiamy sprawdzone dania, które zasmakują każdemu!

Wielkanocne jaja

Tradycyjne śniadanie wielkanocne nie może obyć się bez jaj. Różnorodność przepisów może przyprawić o zawrót głowy – przygotowujemy jaja faszerowane szynką, w sosie majonezowym i chrzanowym, jaja w skorupkach czy zapiekane w cieście francuskim. Jakie są najczęściej przygotowywane i sprawdzone przepisy?

Jajka faszerowane szynką są jednym z najprostszych i bardzo smacznych przepisów. Wystarczy ugotować je na twardo, wydrążyć żółtko, zmieszać z majonezem i dodać drobno pokrojoną szynkę. Nieco bardziej urozmaiconym daniem są jajka zapiekane w kokilkach. Do ich przyrządzenia będziemy potrzebować twarogu wędzonego, rzodkiewki, Majonezu Dekoracyjnego WINIARY oraz oczywiście świeżych jaj. W kokilkach należy umieścić majonez zmieszany z oliwą, następnie plasterki rzodkiewki, surowe jajko, twaróg oraz kolejną warstwę rzodkiewek. Pieczenie zajmuje zaledwie 10 minut, a efekt jest wyśmienity!

Pyszne sałatki                                                                                                                               

Najpopularniejsza sałatka na wielkanocny stół to oczywiście jarzynowa, jednak często modyfikujemy tradycyjne przepisy, dodając ulubione warzywa, mięso lub ryby. Jakie jeszcze sałatki królują na polskich stołach? Przede wszystkim prosta w przygotowaniu i pyszna sałatka jajeczna z szynką. Dodajemy do niej również ogórki konserwowe, ananasy z puszki, groszek konserwowy oraz białą część pora. Jednym z popisowych dań może być świąteczna sałatka warstwowa. Nie dość, że bardzo dobrze smakuje, to jeszcze pięknie prezentuje się na stole. Do jej przygotowania będziemy potrzebowali jajek ugotowanych na twardo, kukurydzy konserwowej, groszku konserwowego, selera konserwowego, białej części pora, sera żółtego oraz majonezu. Aby sałatka pięknie się prezentowała, należy układać warstwy w dużej przezroczystej salaterce. Jednym ze znakomitych przepisów bez jajek jest sałatka z kurczakiem, ananasem i grzankami razowymi. Jej sekretem dobrego smaku jest gotowany filet z kurczaka w bulionie oraz lekko pikantny sos czosnkowo-jogurtowy.

Różnorodne potrawy mięsne

Mięso od zawsze gości na wielkanocnych stołach. Najczęściej podajemy szynkę, schab, boczek, pasztety, klopsy i kiełbasę. Coraz częściej decydujemy się na przygotowanie wykwintnej pieczonej kaczki i gęsi, zwykle w formie faszerowanej. Jednym ze sprawdzonych przepisów na śniadanie jest rolada szpinakowa z szynką na zimno. Danie składa się z zaledwie kilku składników – szpinaku, szynki, twarogu i Sosu chrzanowego WINIARY. Efekt murowany! A może pieczeń rzymska z pieczarkami? Znakomicie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno. Danie najlepiej smakuje w towarzystwie sałatek, jajek oraz świeżego chleba. Oprócz tego na stół możemy wyłożyć pokrojone kabanosy czy kiełbasę.

Odrobina słodkości

Czym byłyby święta bez pysznych ciast? Oprócz tradycyjnego mazurka i babki wielkanocnej nie można zapomnieć o babeczkach wielkanocnych do święconki. Najlepiej sprawdzą się oryginalne i pyszne babeczki majonezowe z cukrem wanilinowym. Majonez w tym przepisie zastępuje olej i jest całkowicie niewyczuwalny. Babeczki są wyjątkowo delikatne i puszyste. Ciasta można ozdabiać cukrem pudrem lub lukrem z bakaliami czy kawałkami czekolady.