Kawa latte czy kawa flat white – która skradnie twoje serce?

flat whiteKawa z mlekiem to najczęstszy wybór większości z nas. Polacy szczególnie upodobali sobie mleczne napoje, takie jak kawa latte lub flat white. Czym te dwa rodzaje się od siebie różnią i w czym tkwi sekret ich idealnego przygotowania?

Kawa latte

Kawa latte czy też kawa latte macchiato (to pełna nazwa tego napoju) oznacza „zakropione mleko”. Napój ten składa się głównie z gorącego, mocno spienionego mleka. Espresso jest tylko dodatkiem. Kawa latte sprawdzi się więc u wszystkich tych, którzy lubią delikatne pobudzenie i preferują łagodne smaki.

Latte przygotowane we właściwy sposób będzie pięknie prezentować się w wysokiej szklance. Idealna kawa latte składa się z trzech warstw – tworzy ją mleko, kawa i mleczna pianka. Składniki są wlewane jeden po drugim, w taki sposób, aby się od siebie oddzielały.

Aby przygotować kawę latte w domu potrzebujemy około 125 ml mleka i 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (a najlepiej espresso). Mleko podgrzewamy i mocno spieniamy za pomocą spieniacza. W tym samym czasie przygotowujemy napój kawowy. Następnie do wysokiej szklanki wlewamy mleko, a potem w sam środek pianki przelewamy kawę. W ten sposób otrzymamy trzywarstwowy napój.

Nie da się ukryć, że jest to dość skomplikowany sposób przyrządzania kawy, który wymaga wprawnej ręki i doświadczenia. Zdecydowanie łatwiej i szybciej przygotujemy latte w ekspresie kapsułkowym. Potrzebne nam będą do tego dwie kapsułki – jedna z mlekiem, druga z kawą. Wystarczy włożyć je w odpowiednie miejsce, wcisnąć guzik i gotowe!

Kawa flat white

Kawa flat white jest nieco mocniejsza i bardziej wyrazista w smaku od latte. Jak sama nazwa wskazuje, przygotowuje się ją na płasko – bez pianki. Tradycyjnie przyrządza się ją na bazie podwójnego espresso z dodatkiem gorącego mleka. Podajemy ją w kubku lub dużej filiżance.

Idealna kawa flat white powstanie z 60 ml espresso i 100 ml mleka. Podgrzewamy mleko do 65 stopni i następnie spieniamy je delikatnie. Do kubka wlewamy espresso i uzupełniamy gorącym mlekiem.

Z ekspresem i kapsułkami jest to oczywiście o niebo prostsze. Nie musimy pilnować właściwej temperatury mleka – wystarczy jedna kapsułka flat white i gotowe!