Które zioła i przyprawy warto mieć w kuchni?

Które zioła i przyprawy warto mieć w kuchni?Większość Polaków żyje w przeświadczeniu, że głównym zadaniem ziół i przypraw powinno być nadawanie daniom smaku. Na rodzimych stołach królują sól oraz czarny pieprz, które choć idealnie pasują do zup i tradycyjnych smakołyków (takich jak pierogi lub bigos), nie mogą pochwalić się dobrym wpływem na zdrowie. Na szczęście w sprzedaży dostępne są fantastyczne zioła i przyprawy, będące prawdziwą bombą składników odżywczych.

Kurkuma

Od jakiegoś czasu coraz więcej mówi się o kurkumie. Złocisty proszek rodem z Indii często określany jest mianem „najzdrowszej przyprawy świata” i nie da się ukryć, że w tym stwierdzeniu jest sporo prawdy. Według badań prowadzonych przez specjalistów z całego świata, kurkuma obniża poziom cukru we krwi, dlatego zalecana jest wszystkim osobom cierpiącym na cukrzycę. Uznaje się, że przyprawa ta chroni przed chorobą Alzheimera oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory – wszystko dzięki właściwościom cytotoksycznym, które niszczą komórki nowotworowe, nie wpływając na te zdrowe. Kurkuma polecana jest również osobom borykającym się z nawracającymi problemami żołądkowo-jelitowymi – wzmacnia układ pokarmowy oraz działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.

Bazylia

Bazylia to obecnie jedno z najpopularniejszych ziół stosowanych w kuchni śródziemnomorskiej. Lokale specjalizujące się w przysmakach z tego regionu, takie jak restauracja Estella, serwują dania zarówno ze świeżą bazylią, jak i tą w wersji suszonej. Zioło to ma nie tylko niepowtarzalne walory smakowe, ale także korzystny wpływ na organizm. Podobnie jak kurkuma, bazylia może pochwalić się zbawiennym działaniem na układ trawienny – pozwala pozbyć się wzdęć (działa rozkurczowo) i niestrawności. Zawiera też beta-kariofilen, który pomaga na stany zapalne jelit. Oprócz wpływu na funkcjonowanie układu pokarmowego, bazylię warto używać w kuchni ze względu na to, że korzystnie działa na układ nerwowy – zdaniem specjalistów bazylia jest nieoceniona przy walce ze stresem i napięciem.

Cynamon

O ile kurkuma i bazylia stosowane są raczej do dań wytrawnych, o tyle cynamon znajdzie zastosowanie także przy przyrządzaniu słodkich smakołyków, np. ciast, ciasteczek czy owsianek z owocami. Nie tylko doda im nieco korzennego smaku, ale także ułatwi eliminację z organizmu odpowiedzialnych za rozwój choroby nowotworowej wolnych rodników. Wszystko dzięki sporej zawartości przeciwutleniaczy. Podobnie jak bazylia, cynamon poprawia funkcjonowanie układu nerwowego – przede wszystkim działa na koncentrację i wspomaga pamięć.