Obiadek dla dziecka – jak zadbać o wartościowe posiłki dla niemowlaka?

Obiadek dla dzieckaNie ma nic dziwnego w tym, że młode mamy czują się niepewnie, kiedy przychodzi czas na wprowadzanie nowych produktów do diety swojej pociechy. Warto wówczas zdobyć wiedzę, która pozwoli im komponować w prawidłowy sposób obiadek dla dziecka. Co warto wiedzieć o żywieniu pociechy w momencie, gdy zdecydujemy się na rozszerzanie diety niemowlaka?

Rozszerzanie diety niemowlaka krok po kroku

Dobrą podstawą do rozszerzania diety niemowlaka będzie schemat żywienia niemowląt. To wytyczne dotyczące tego, jak krok po kroku wprowadzać do jadłospisu dziecka nowe produkty. Schemat został stworzony przez Sekcję Żywieniową Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci i uwzględnia etapy żywienia dziecka od urodzenia do ukończenia przez nie 12. miesiąca życia.

Zasadniczo schemat przyjmuje, że pierwsze pokarmy inne niż mleko mamy można wprowadzać do diety dziecka po ukończeniu przez nie 4-5 miesiąca życia. W tym okresie układ pokarmowy maluszka jest już na tyle dojrzały, że poradzi sobie z trawieniem nowego, innego niż mleko pożywienia. Niemowlę ma też już umiejętność kontrolowania ruchów głowy i szyi. Jeśli maluszek wciąż automatycznie wypycha z ust pokarm podawany na łyżeczce, należy wstrzymać się jeszcze chwilę z kulinarnymi nowościami.

Rozszerzanie diety niemowlaka najlepiej rozpocząć od opartych na warzywach jednoskładnikowych posiłków. Początkowo powinny mieć postać gładkiego purée z ugotowanych i miksowanych składników, pochodzących z pewnego źródła. Kolejne nowości należy podawać w kilkudniowych odstępach, obserwując reakcję dziecka pod kątem potencjalnych alergii. Około 2 tygodnie od rozpoczęcia rozszerzania diety, można podać pierwsze gotowane, przetarte owoce. Kolejnym krokiem w urozmaicaniu jadłospisu są zwykle pierwsze produkty zbożowe – kleiki i kaszki bezglutenowe i glutenowe, zmiksowane mięso i jaja. Gdy maluszek zacznie kształtować umiejętność żucia i gryzienia, można podawać mu posiłki o bardziej urozmaiconej konsystencji – najpierw zawierające niewielkie grudki, a później stopniowo coraz większe cząstki. Okolice 7-8 miesiąca życia to także dobry moment na podanie maluszkowi pierwszych produktów wprost do rączki.

Jakich składników odżywczych potrzebuje niemowlę?

Rozszerzanie diety dziecka pozwala uczyć je nowych smaków i kształtować pierwsze preferencje i nawyki żywieniowe. To jednak także sposób, by dostarczyć maluszkowi składników, których potrzebuje – energii, ale również żelaza, którego zapasy w II półroczu zaczynają się wyczerpywać.

Ważne, by od samego początku starać się, by jadłospis dziecka był jak najbardziej urozmaicony. Dzięki temu w diecie niemowląt nie zabraknie:

  • węglowodanów i zdrowych tłuszczów, które dostarczają dziecku energii;
  • pełnowartościowego białka;
  • składników mineralnych, m.in. żelaza, wapnia, cynku;
  • witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, w tym A, D i E, i tych rozpuszczalnych w wodzie, jak witamina C czy witaminy z grupy B.

Kolejnym powodem dodania nowych pokarmów do jadłospisu maluszka jest przygotowanie jego układu pokarmowego do prowadzenia znacznie bardziej urozmaiconej diety w przyszłości.

Jak powinien wyglądać odpowiedni obiadek dla dziecka?

Przy układaniu jadłospisu dla niemowlęcia trzeba zwrócić uwagę na jego indywidualne potrzeby, upodobania smakowe, apetyt, ale też ewentualne alergie i nietolerancje pokarmowe. Obiadek dla dziecka powinien być tak skomponowany, dostarczał mu potrzebnych składników i w ten sposób pomagał zaspokoić potrzeby żywieniowe maluszka.

Pełnowartościowy obiadek dla dziecka powinien opierać się na kolorowych, różnorodnych warzywach. Mięso, jaja lub ryby mogą być źródłem pełnowartościowego białka, a kasza, ryż czy makaron dostarczą węglowodanów złożonych. Nie można też zapominać o zdrowych tłuszczach, np. w postaci oleju rzepakowego.

Istotna jest także konsystencja dania – od gładkiego puree u najmłodszych, do posiłków z wyczuwalnymi cząstkami u dzieci starszych – oraz porcje – nie należy wmuszać kolejnej łyżeczki, jeśli maluszek wyraźnie odmawia już jedzenia.

Zdrowe obiadki dla dziecka

Na pierwszy rzut oka wytyczne dotyczące rozszerzania diety dziecka mogą być skomplikowane, ale z biegiem czasu rodzice są w stanie wyrobić sobie nawyk świadomego i uważnego komponowania dziecięcej diety. Warto przy tym pamiętać, że każdy produkt, jaki chcemy włączyć do dziecięcego jadłospisu powinien być świeży i pochodzić ze sprawdzonego źródła. Wielkim ułatwieniem mogą być gotowe obiadki dla niemowląt i małych dzieci Gerber. Ich receptura, wykorzystywane składniki i proces produkcji podlegają ścisłej kontroli, a stawiane im wymagania są znacznie bardziej rygorystyczne niż w przypadku dzieci starszych i osób dorosłych. Gotowy obiadek dla dziecka dostępny w słoiczku został skomponowany tak, by jego wartość odżywcza i konsystencja były odpowiednie dla maluszka na danym etapie rozwoju. Wystarczy podgrzać produkt i jest już gotowy do podania dziecku. Dodatkowo, różnorodność dostępnych obiadków dla dzieci Gerber powoduje, że każdy rodzic znajdzie propozycje odpowiednie dla swojego dziecka. Urozmaicanie diety dziecka i zapoznawanie go z nowymi, ciekawymi smakami ze słoiczkami Gerber będzie zdecydowanie łatwiejsze – można w nich znaleźć i pomarańczową marchewkę i zielony groszek, brokuły czy brukselkę. Co więcej – sięgając po taki produkt, zawierający na etykiecie oznaczenie grupy wiekowej, rodzic zyskuje gwarancję, że wybiera obiadek dla dziecka zgodny z wymaganiami żywności dla niemowląt i małych dzieci.

 

Artykuł powstał we współpracy z programem edukacyjnym dla rodziców Nestlé Baby&me.

Ważna informacja

W okresie pierwszych 6 miesięcy życia dziecka zalecane jest wyłączne karmienie piersią. Po tym okresie należy rozpocząć wprowadzanie żywności uzupełniającej o odpowiedniej wartości odżywczej przy jednoczesnej kontynuacji karmienia piersią do ukończenia przez dziecko 2 lat i dłużej. Dzieci rozwijają się w różnym tempie, dlatego czas wprowadzenia posiłków uzupełniających należy skonsultować z lekarzem lub położną.