Od ziarna do kawy w kapsułkach – poznaj niezwykłe fakty na temat czarnego napoju!

Kawa to gorący, aromatyczny napój, który towarzyszy większości Polaków na co dzień. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez niej poranka lub przerwy w pracy. Czy jednak wiemy, jak powstaje i co sprawia, że chętnie sięgamy po filiżankę włoskiego espresso, cappuccino czy trójwarstwowego latte macchiato?

2 tysiące lat historii kawy

Można powiedzieć, że kawa jest napojem starym jak świat, ponieważ według szacunków jej historia liczy już ponad 2 tysiące lat. Według legend jej działanie jako pierwsze odkryły.. kozy. Wyjątkowo pobudzone zwierzęta zaobserwował Kaldi, etiopski pasterz, który szybko powiązał ich zachowanie z działaniem spożywanych przez nie owoców. Kolejna opowieść związana z popularnością kawy mówi, że tajemnicze drzewka arabiki do Jemenu sprowadzili Arabowie i to właśnie stamtąd kawa rozpowszechniła się na cały świat. Za ojczyznę tego najpopularniejszego gatunku kawy na świecie, uznawana jest Etiopia. Tamtejsze kawy są niepowtarzalne, a na ich kształt i smak wpływają warunki klimatyczne i glebowe występujące w poszczególnych mikroregionach.

Dziś cenimy kawę zarówno ze względu na jej smak, jak i właściwości. Ulubiona „mała czarna” nie tylko pobudza, ale w wielu przypadkach może także pozytywnie wpływać na naszą koncentrację. Kawowi smakosze chętnie łączą pozytywne efekty jej działania z wrażeniami smakowymi, delektując się głębokim aromatem i perfekcyjnie wyważonym smakiem. Rosnąca liczba kawiarni i różnorodne rodzaje kawy, a także rozwój sztuki baristycznej sprawiły, że możemy odkrywać ten wyjątkowy napój na wiele sposobów.

Od parzenia w dzbanku po ekspres na kapsułki

Zanim powstała kawa, jaką dziś znamy, owoce kawowca spożywano właściwie na surowo lub gotowane z dodatkami. Nie były jednak uprawiane. Dziś wiemy już, że za owocną uprawę kawy odpowiada m.in. klimat, którego optymalne warunki różnią się w zakresie poszczególnych gatunków. Z uwagi na swoje właściwości, przyrządzany z nich i podawany na gorąco napój szybko zyskał popularność.

Wraz z postępem technologicznym parzenie kawy ulegało jednak zmianom. Proces ten odbywał się w garnkach, w czajnikach czy w zakrytych dzbankach. Kawę po arabsku przygotowano ze zmielonych, uprażonych ziaren, które umieszczano w tygielku wraz z cukrem, a później serwowano w małej filiżance po ekstrakcji. W biegiem lat pojawiły się pierwsze kawiarki oraz ekspresy do kawy. Sama kawa przeszła także szereg zmian – od palonych ziaren, przez zmieloną i granulowaną formę po kawy w kapsułkach, jakie znamy obecnie.

Kawy w kapsułkach – aromat i smak

Znane obecnie kawy w kapsułkach oferują głębię prawdziwego, kawowego aromatu. Choć niewielkie, kryją w sobie prawdziwe bogactwo smaku. Szeroki wybór pozwala użytkownikom ekspresów kapsułkowych na wyjątkową różnorodność: ranek można powitać aromatycznym cappuccino, po południu napić się intensywnego espresso, a wieczór spędzić w towarzystwie kawowego drinka w postaci kawy mrożonej – wszystko to w zaciszu własnego domu! Dostępne są także rożnego rodzaju kawy smakowe oraz różniące się zarówno intensywnością, jak i aromatem. Pełen wachlarz możliwości oferowany przez kawy w kapsułkach sprawia, że każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie.

Wykorzystując dzisiejsze innowacje, mamy możliwość przygotować ulubioną kawę o wiele prościej niż kilkadziesiąt lat temu – wystarczy ekspres na kapsułki i wybór odpowiedniej wersji czarnego napoju. Wielbiciele kawy coraz chętniej decydują się na zakup urządzenia, które na stałe zagości w ich kuchni, pozwalając domownikom delektować się ulubionym smakiem i aromatem każdego dnia. Ekspres na kapsułki wyróżnia prostota działania – wystarczy umieścić kapsułkę w przeznaczonym do tego miejscu i uruchomić urządzenie. W ten sposób napój zostaje przygotowany w perfekcyjny sposób w zaledwie kilka chwil. Eksperci nie ustają jednak w doskonaleniu technologii ekspresów. Dobrym przykładem jest Pixie – ekspres na kapsułki marki Nespresso, który łączy intuicyjną obsługę z bogactwem możliwości oraz minimalistycznym designem. Z uwagi na swój oryginalny styl, tego typu urządzenie może z powodzeniem przejąć rolę nie tylko domowego baristy, ale i nowoczesnego gadżetu!

Zanim kawa przyjęła formę taką, jaką znamy dziś, musiało upłynąć wiele lat. Choć popularna, wciąż skrywa wiele tajemnic związanych z jej uprawą oraz serwowaniem. Jedno jest pewne – znana dziś technologia sprawiła, że każdy z nas może cieszyć się jej smakiem w domowym zaciszu i przyrządzać ją samodzielnie w prosty sposób, wykorzystując w tym celu np. ekspres na kapsułki!