Olej konopny – właściwości i wpływ na kondycję skóry

Olej konopny uzyskiwany z konopi siewnych charakteryzuje się wysokim stężeniem NNKT oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Olej jest produkowany z rodzaju konopi niezawierających THC w stężeniu nadającym się do produkcji nielegalnych używek, w odróżnieniu od konopi indyjskich.

Oprócz cennych wartości odżywczych charakteryzuje się on również właściwościami pozwalającymi na zastosowanie go w kosmetyce. Olej konopny jest szeroko stosowany w leczeniu chorób skóry oraz w pielęgnacji włosów. Można wykorzystać go do przywrócenia skórze prawidłowego nawilżenia, kolorytu i zdrowego wyglądu.

Wartości odżywcze oleju z konopi siewnych

Na tle olejów roślinnych olej konopny zawiera stosunkowo dużą ilość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), czyli omega 3 i omega 6, które stanowią 80% składu oleju konopnego. Oprócz kwasów tłuszczowych, olej zawiera także cenne witaminy i minerały, w tym witaminę E, witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę K oraz minerały – wapń, cynk, magnez i fosfor.

Właściwości oleju konopnego

Olej konopny obniża poziom lipidów w krwi zapobiegając miażdżycy, a przy tym wzmacnia naczynia krwionośne i usprawnia przepływ krwi. Przeciwdziała on również zatorom, hamując agregację – sklejanie się krwinek. Olej konopny wzmacnia odporność organizmu, korzystnie wpływając na rozwój flory jelitowej oraz łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Chroni on przed nowotworami, a przy tym jest bardzo bogaty w przeciwutleniacze aktywnie przeciwdziałające rozwojowi nowotworów.

Olej konopny ma lekko zielony odcień, który wynika z zawartości naturalnego barwnika – chlorofilu – blokującego przemianę zdrowych komórek w tkanki nowotworowe. Olej konopny działa uspokajająco, nasennie, moczopędnie, a przy tym łagodzi stany zapalne organizmu oraz bóle stawów i obrzęki mięśni.

Kwasy EFA i ich wpływ na skórę

Olej konopny zawiera kwas linolowy oraz kwas alfa – linolenowy, które są zaliczane do grupy esencjonalnych kwasów tłuszczowych (EFA). Są one uznawane za niezbędne dla zachowania zdrowej, jędrnej skóry. Olej konopny przypomina pod względem właściwości naturalne sebum wydzielane przez skórę. Jego regularne stosowanie pomaga usprawnić gospodarkę naturalnymi lipidami, która w przypadku cery łojotokowej, mieszanej i tłustej jest zaburzona.

Właściwości nawilżające i kojące

Olej konopny skutecznie wzmacnia naturalną odporność skóry na wpływ niekorzystnych czynników zewnętrznych, takich jak wysokie i niskie temperatury oraz silny wiatr. Można stosować go w celu uniknięcia podrażnień spowodowanych mrozem i silnym wiatrem oraz zbytniego przesuszenia skóry w czasie upalnych dni.

Olej pozyskiwany z konopi siewnych charakteryzuje się właściwościami nawilżającymi oraz kojącymi – pomaga zapobiec stanom zapalnym, podrażnieniom i przebarwieniom oraz wspiera naturalne procesy regeneracyjne skóry. Olej konopny pomaga opóźnić procesy starzenia się skóry, a regularne stosowanie tego oleju roślinnego poprawia koloryt i rozświetla ziemistą cerę.

Do stosowania zewnętrznego i jako składnik diety

Olej konopny można wykorzystać do stosowania zewnętrznego, aplikując go na oczyszczoną cerę lub stosując zawierające go kosmetyki. Składniki zawarte w oleju wnikną do głębszych warstw skóry. Właściwości odżywcze oleju konopnego związane z uzupełnieniem w organizmie poziomu NNKT, witamin i minerałów, także będą miały korzystny wpływ na wygląd skóry.

Zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce najlepiej sprawdza się olej konopny tłoczony na zimno i spożywany w nierafinowanej formie. Rafinowany olej konopny traci cenne składniki odżywcze i walory smakowe. Olej konopny nie powinien być używany do smażenia i pieczenia – można stosować go do sosów, past i sałatek. Przed zakupem warto upewnić się, że olej konopny został wyprodukowany z konopi siewnych pochodzących z certyfikowanych, ekologicznych upraw.