Sosy do pizzy i ich przygotowanie

sosy do pizzy

Jeśli zastanawiamy się jak wzbogacić smak pizzy powinniśmy pomyśleć o odpowiednim przygotowaniu sosu. Odpowiednio sporządzony sos do pizzy może istotnie polepszyć smak tej potrawy, dlatego ważne jest, by wiedzieć jak przygotować najlepszy sos.

Składniki sosów

Oczywiście sosy można wykonywać z różnych składników, jednak w przypadku pizzy najczęściej spotykany jest sos pomidorowy, śmietanowy i czosnkowy. Adekwatnie do tego jaki rodzaj sosu wybierzemy podstawę będą stanowić więc albo pomidory, albo czosnek. Ale niezwykle ważne są również zioła. To one dodają aromatu i smaku. W oryginalnych włoskich pizzach przestrzega się ścisłych zasad pod tym względem. Do standardowej włoskiej Mariny dodaje się więc przede wszystkim oregano, zaś do Margherity – bazylię. W warunkach domowych możemy jednak bardziej poeksperymentować i dodawać do sosów zioła, które najbardziej lubimy, w tym także majeranek (pomidorowy), czy tymianek (czosnkowy). Z kolei zamawiając pizzę w profesjonalnych pizzeriach warto zwrócić uwagę na to jakie inne rodzaju sosów znajdują się w ofercie. Na przykład na telepizza zamówimy oprócz standardowych sosów również sos Jalapeno czy Gyros.

Przygotowanie sosu

Oprócz składników ważną rolę odgrywa samo przygotowanie sosów. Jeśli będziemy się spieszyć i pominiemy ważne kroki, sos może się nie udać lub zepsuć smak pizzy. Dlatego należy przestrzegać nie tylko odpowiednich proporcji składników, ale także procesu ich przygotowywania. Oryginalne sosy przede wszystkim należy stosownie długo odparowywać nawet do 1 godziny, po to by nabrał odpowiedniej konsystencji, a więc, by stał się odpowiednio gęsty. Sos należy podgrzewać więc na wolnym ogniu, do momentu, aż pomidory się rozpadną.

Sos a ser

Oczywiście sosy do pizzy warto również dobierać pod kątem wykorzystanego w pizzy sera. Te wykonywane na bazie śmietany mogą uwzględniać mniej aromatyczne i wyraziste żółte sery, a także fetę czy mozarellę, z kolei sos czosnkowy, który sam w sobie jest ostry w smaku powinien komponować się również z ostrzejszymi serami.

Czego unikać

W przypadku dobrze przygotowanej pizzy sos wykorzystywany powinien być przede wszystkim na ciasto, czyli spód składników, jako baza. To w zupełności wystarczy, dlatego do oryginalnej włoskiej pizzy nie dodaje się dodatkowo ketchupu. Pamiętać też należy, aby w przypadku sosu pomidorowego unikać stosowania koncentratu a sos przygotowywać na bazie świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki. Dzięki temu sos będzie miał dużo bogatszy i przyjemniejszy smak.

http://greenpolska.com/