Syropy, przyprawy i posypki do kawy

jak doprawić kawęLudzie piją kawę z bardzo różnych powodów. Według danych statystycznych najwięcej z nas sięga po nią ze względu na konieczność zregenerowania sił, pobudzenia, nieco mniej ze względu na potrzebę relaksu, a najmniej jedynie z powodu jej walorów smakowych. Są to nieco zaskakujące dane, bo kawa ma przecież bardzo charakterystyczny, niepowtarzalny smak i aromat, który kusi…

Może pora na to, aby naturalne walory kawy nieco wzbogacić i wpłynąć na jej smak, tak by był jeszcze bardziej kuszący? Okazuje się, że dodatek w postaci mleka to nie jedyna możliwość jaką mamy, by kawę „ulepszyć”. Bardzo prostym, a jednocześnie tanim i powszechnie dostępnym rozwiązaniem jest zakup syropów smakowych, przypraw do kawy, ewentualnie dekoracyjnych posypek. Właśnie tym zagadnieniem zajmiemy się w poniższym artykule!

Syropy smakowe

Moda na stosowanie syropów smakowych do kawy przywędrowała do Polski wraz z dużymi kawiarniami, tzw. sieciówkami, mającymi swoje punkty przede wszystkim w dużych centrach handlowych. Sieci te specjalizują się właśnie w kawach smakowych, wzbogacając smak świeżo zmielonej kawy nie tylko odpowiednio spienionym mlekiem, ale również dodatkiem wszelkiego rodzaju syropów smakowych.

Proponowane w rzeczonych sieciach zestawienia są bardzo aromatyczne, oryginalne i, co równie istotne, w znaczącym stopniu zmieniają smak kawowego naparu nadając mu zupełnie nowe walory. Obecnie z syropów można również skorzystać w domowych warunkach.

Na rynku dostępny jest szeroki wybór wśród syropów. Każdy ich producent oferuje różne smaki, czasami bardzo nietypowe lub egzotyczne. Do kawy najlepiej stosować specjalnie do tego celu przeznaczone produkty, trzeba bowiem pamiętać, że syrop dodaje się do gorącego napoju. Dlatego też nie zawsze sprawdzą się syropy barmańskie, służące przecież do mieszania ich raczej z zimnymi drinkami.

Jesienią i zimą bardzo popularne są syropy o smaku przypraw korzennych typu imbir czy cynamon, które mają działanie rozgrzewające. Można też skorzystać z syropów o smaku owoców egzotycznych (banan, pomarańcza czy cytryna), jak również typowych dla naszego klimatu  (wiśniowy, agrestowy czy malinowy).

Przyprawy do kawy

To również prosty i naprawdę łatwy sposób na uzyskanie smacznej i pachnącej kawy. W sprzedaży występują przyprawy od razu gotowe do użycia, pakowane w niewielkich szklanych pojemniczkach lub rzadziej małych aluminiowych torebkach. Niekiedy pojemniczek wyposażony jest również w mały, prosty młynek, za pomocą którego mieszankę można zmielić tuż przed jej dodaniem do filiżanki ze świeżo zaparzoną kawą.

Przyprawy do kawy mogą występować jako osobne smaki, np. sam cynamon, wanilia, czekolada lub karmel, ale można również nabyć gotową, bardzo ciekawą mieszankę. W tym drugim przypadku jest to najczęściej miks przypraw korzennych – takich jak wspomniany cynamon, ale z dodatkiem goździka, kardamonu czy imbiru. Warto jednak od razu zaznaczyć, że gotowe, produkowane fabrycznie przyprawy są bardzo esencjonalne i mają naprawdę intensywny smak.

Dlatego też przyprawę taką należy dozować bardzo ostrożnie, aby w końcu, metodą prób i błędów, w zależności od indywidualnych potrzeb i preferencji, dotrzeć do tego upragnionego smaku. Decyzję o ilości i rodzaju przyprawy trzeba pozostawić każdemu z osobna. Niemniej warto nieco poeksperymentować, bo nigdy nie wiadomo, na jaki fascynujący smak natrafimy – być może całkiem przypadkowo?

Posypki do kawy

Posypki do kawy mają nie tylko walory dekoracyjne, ale też smakowe. Używając ich można  nieco zmienić smak kawy, jak i ozdobić ją w ciekawy, intrygujący sposób. Posypki stosuje się jako dodatek do kaw ze spienionym mlekiem. Lepiej nie dodawać ich bezpośrednio do gorącej kawy, gdyż mogą spowodować pojawienie się w napoju nieprzyjemnych grudek. A zatem zaparzamy kawę, dodajemy do niej odpowiednio przygotowane spieniaczem mleko i dekorujemy je na wierzchu posypką.

Posypkę można przyrządzić we własnej kuchni, np. poprzez zwykłe utarcie gorzkiej czekolady na tarce, ewentualnie drobne posiekanie wysuszonych skórek z owoców cytrusowych (cytryna lub pomarańcza) lub nawet ziaren pistacji. Można także skorzystać z gotowych posypek, które oferowane są przez wielu producentów kawy. Kupuje się je w niewielkich pojemnikach i po prostu posypuje kawę. W prosty i szybki sposób można uzyskać bardzo ciekawe efekty smakowe i wizualne.

Cóż, nie pozostaje zatem nic innego jak zachęcić wszystkich do eksperymentowania ze smakiem kawy i poszukiwania własnych przepisów. Dziś każdy może być baristą, wystarczy trochę chęci i oczywiście zamiłowania do kawy!