Wypróbuj niezawodny sposób na smaczną kawę z mlekiem

Kawa z mlekiemJesteś zakochana w mlecznych kawach? Wydaje ci się, że wypróbowałaś już wszystkie możliwe warianty? Na pewno latte macchiato czy cappuccino jest ci dobrze znane, ale czy to samo możesz powiedzieć o cortado albo flat white? Zobacz nasze sposoby na smaczne kawy z mlekiem w różnych wariantach.

Kawa z mlekiem – rodzaje

Którą kawę z mlekiem lubisz najbardziej? Cappuccino, latte macchiato, flat white, cortado, a może café au lait? Zanim odpowiesz sobie na to pytanie, zobacz, czym różnią się od siebie podane rodzaje kaw. Poniżej drobna ściągawka, dzięki której już nigdy nie pomylisz żadnego rodzaju kawy!

Cappuccino, czyli ulubiona kawa Włochów. Zazwyczaj mieszkańcy Basenu Morza Śródziemnego piją ją do południa. W Polsce z kolei nie trzymamy się sztywno godzin i potrafimy ją pić przez cały dzień. Bazą cappuccino jest espresso, do którego dodajemy gorące spienione mleko. Napój podajemy w filiżance lub ewentualnie w wysokiej szklance o kształcie tulipana.

Druga najpopularniejsza kawa z mlekiem to oczywiście latte macchiato. W jej przypadku bazę stanowi mleko, do którego jedynie symbolicznym dodatkiem jest aromatyczna, wyrazista kawa. Gdy zamawiamy latte w kawiarni, powinniśmy dostać ją w wysokiej szklance. Oddzielnie wlane mleko, kawa i pianka tworzą pięknie oddzielające się warstwy.

Flat white to dosłownie kawa „płaska” (od powierzchni napoju) i „biała” (od koloru). Ten napój kawowy przyrządza się z podwójnego espresso oraz gorącego mleka, które może, ale nie musi, być spienione.

Popularne w Hiszpanii cortado to mała kawa, której wyrazisty smak espresso zostaje przełamany odrobiną dobrze spienionego mleka. Cortado serwujemy w filiżance do espresso lub w szklance.

Ostatnia na liście, ale zdecydowanie nie ostatnia w rankingu, jest café au lait. Ta francuska kawa czasem bywa mylona z włoską latte. Od „koleżanki” różni ją podgrzane mleko, które nie jest spienione. Podstawą café au lait jest espresso lub przedłużone espresso, które wlewane jest do przezroczystej szklanki wraz z podgrzanym mlekiem.

Kawa z mlekiem? Zrób ją w ekspresie!

Kawy z mlekiem bywają pracochłonne w przygotowaniu. Z tego powodu warto oddać sprawy w ręce profesjonalistów. Nie oznacza to jednak, że za każdym razem, gdy najdzie cię ochota na przepyszną kawę, musisz biec do kawiarni. Wystarczy, że zaopatrzysz się w ekspres do kawy Krups. Urządzenia tej marki wyróżniają się na rynku niezawodnością i precyzją w przygotowywaniu naprawdę smacznej kawy. Ekspres taki jak NESCAFÉ® Dolce Gusto® od Krups będzie świetnym wyborem!