Zobacz przepisy na świąteczne desery z kawą w roli głównej!

Czym pachnie dom podczas przedświątecznych przygotowań? Jeśli pieczemy – z pewnością jabłkami, cynamonem i wanilią. Świąteczne desery możemy też przygotować z użyciem wysokiej jakości kawy! Sprawdź, jak je zrobić.

Cynamonowe buñuelosCynamonowe buñuelos

W Meksyku tradycyjnym świątecznym deserem są buñuelos doprawiane cynamonem. To słodki przysmak, kształtem przypominający dysk lub bułeczkę, który podaje się w okresie świątecznym i w karnawale. Do przygotowania porcji 15 buñuelos potrzebujemy:

  • 2 szklanek mąki pszennej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypty soli,
  • ćwierć szklanki cukru,
  • 2 jajek,
  • pół szklanki mleka,
  • 2 łyżek roztopionego masła,
  • cukru wymieszanego z cynamonem,
  • oleju do smażenia.

Co prawda w tradycyjnym przepisie na buñuelos nie ma kawy, ale ten słodki meksykański przysmak najczęściej je się w towarzystwie świeżo zaparzonego napoju. Kawa espresso doskonale pasuje do smażonych na oleju placków buñuelos.

Tiramisu w świątecznym wydaniu

Włoska kawa jest podobno najlepsza na świecie, a włoskie tiramisu jej wtóruje. Na święta taki deser będzie bardzo dobrym pomysłem, zwłaszcza jeśli przygotujemy go na bazie kawy espresso. Tiramisu jest niezwykle proste w wykonaniu. Potrzebne nam będą:

  • biszkopty (najlepiej savoiardi, czyli długie włoskie biszkopty oprószone cukrem),
  • 450 g serka mascarpone,
  • 360 ml kawy espresso posłodzonej 2 łyżeczkami cukru,
  • 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%,
  • 120 ml wina Marsala,
  • 100 g cukru,
  • 4 żółtka,
  • kakao.

Tiramisu jest deserem z Treviso, który powstał w latach 70. poprzedniego stulecia. Do jego wykonania potrzebna jest kawa espresso, która nada deserowi odpowiedniego smaku. Zaparzenie doskonałej kawy z pewnością ułatwi ekspres kapsułkowy i kapsułki do ekspresu, na przykład te od NESCAFÉ® Dolce Gusto®. Przygotowany napój należy odstawić do wystygnięcia i zająć się mieszaniem żółtek z cukrem oraz winem. Do masy z żółtek dodajemy serek mascarpone i mocno ubitą śmietanę. Biszkopty moczymy w kawie i układamy w naczyniu. Na ciastka kładziemy krem i kolejną warstwę biszkoptów. Kremowy wierzch ozdabiamy kakao.

Brownie i kawa espresso w jednym

Brownie to wspólna nazwa dla różnego rodzaju czekoladowych ciast. Można je zrobić na bazie kawy, pod warunkiem, że będzie to esencjonalna kawa espresso zaparzona w małej ilości wody, w czym z pewnością pomoże nam ekspres. Do wykonania tego ciasta potrzebujemy:

  • 180 g masła,
  • 1 i 2/3 szklanki brązowego cukru,
  • 2 jaj,
  • 2 łyżeczek ekstraktu waniliowego,
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki ciemnego kakao,
  • 1 i 1/2 łyżeczki kawy espresso zaparzonej w ekspresie,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypty soli.

Masło należy roztopić w rondlu, dodać do niego cukier, ekstrakt waniliowy i wodę. Następnie wbijamy jajka i mieszamy wszystko w garnuszku. Suche składniki łączymy ze sobą i wsypujemy do mieszanki z masłem. Po wymieszaniu wraz z kawą espresso powinna powstać gładka, gęsta masa. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy je w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut.