Gdy mamy ochotę na smaczną i idealnie przyrządzoną kawę z mlekiem, zazwyczaj idziemy po nią do kawiarni. Wiele osób rezygnuje z prób przygotowania pobudzającego napoju samodzielnie z obawy przed tym, że nie będzie on tak dobry jak ten zrobiony przez profesjonalnego baristę. Ale wcale nie musi tak być! Mając dobry ekspres do kawy oraz odrobinę fantazji, w kilka chwil możemy wyczarować ulubiony napój!
Jak przygotować pyszną kawę?
Wbrew pozorom przyrządzenie ulubionej kawy w domowym zaciszu wcale nie jest takie trudne. Najłatwiej i najszybciej przygotujesz ją w ekspresie kapsułkowym (np. od Nespresso), który w kilka chwil upora się z zaparzeniem wybranego napoju. Przeznaczone do tego rodzaju urządzeń specjalne kapsułki zawierają bowiem idealnie odmierzoną ilość kawy, dopasowaną do sporządzenia jednej porcji wybranego napoju. Wystarczy jedynie włożyć kapsułkę do specjalnej komory, podstawić filiżankę, nacisnąć przycisk i? gotowe. Już po chwili po twojej kuchni rozniesie się aromatyczny zapach czarnej kawy.
Przyrządzenie napoju z dodatkiem mleka lub śmietanki jest niemal tak samo proste. Mając spieniacz do mleka, w kilka chwil wyczarujesz gęstą kremową piankę, doskonale komponującą się np. z mocnym espresso. Jakie jeszcze napoje możesz przyrządzić za pomocą ekspresu do kawy, kapsułek i spieniacza do mleka? Spójrz na poniższe propozycje.
Aksamitne latte z ciasteczkiem korzennym
Ten wyjątkowo aromatyczny i delikatny napój charakteryzuje się też efektownym wyglądem, dlatego warto przygotować go w wysokiej szklance. Najpierw zaparz kawę z kapsułki espresso. Następnie do szklanki wlej łyżeczkę syropu ciasteczkowego i dodaj gorącą kawę. Spień 80 ml mleka i delikatnie przełóż je do szklanki tak, aby utworzyły się trzy warstwy ? kawowa na dole, kawowo-mleczna pośrodku i gruba warstwa mlecznej pianki na górze. Wierzch napoju posyp drobno pokruszonym ciasteczkiem korzennym. Tę pyszną wielowarstwową kawę podawaj zaraz po przygotowaniu.
Kremowe flat white
Pochodząca z Australii i Nowej Zelandii flat white charakteryzuje się aksamitną konsystencją i subtelnym smakiem. Jej przygotowanie wcale nie jest trudne: najpierw zaparz espresso w większej filiżance lub kubku. Następnie używając spieniacza do mleka, przygotuj około 100 ml gęstej pianki i dodaj ją do espresso. Klasyczna flat white powinna zawierać dużo mleka z cieniutką warstewką pianki na wierzchu. Jej delikatny mleczny smak można nieco podkręcić, dodając syrop smakowy, np. waniliowy lub orzechowy, i dekorując wierzch odrobiną wiórków czekoladowych.
Aromatyczne cappuccino cynamonowe
Bazą włoskiego cappuccino jest mocne espresso, do którego dodaje się spienione mleko o mniej więcej pięciokrotnie większej objętości. Według włoskich norm powstała na wierzchu napoju pianka powinna mieć 1-2 cm grubości i wyróżniać się gęstą, kremową konsystencją. A jak przygotować tę pyszną kawę? Bardzo prosto!
Najpierw zrób espresso w swojej ulubionej filiżance. Kiedy ekspres będzie parzył kawę, użyj spieniacza i przygotuj około 100 ml ciepłej mlecznej pianki. Dodaj do niej łyżeczkę syropu cynamonowego, zamieszaj i delikatnie przelej do espresso. Wierzch gotowego cappuccino posyp szczyptą zmielonej kory cynamonu i goździków. Napój podawaj natychmiast po przygotowaniu, gdy jest najbardziej aromatyczny. Tak wspaniale pachnącą kawę z kremową pianką i delikatną nutką orientu pokocha każdy wielbiciel włoskiego cappuccino!