Każda młoda mama podejmuje decyzję, w jaki sposób karmić swoje dziecko (lub dzieci). Przed jej podjęciem warto zapoznać się z korzyści płynących z karmienia piersią, nie tylko dla dziecka, ale również dla mamy.
Karmienie piersią pomaga w powrocie do sylwetki sprzed ciąży, niemniej może ono także chronić przed niektórymi chorobami. Kobiety karmiące piersią są mniej narażone na zachorowanie na nowotwory w porównaniu z kobietami, które nie karmiły dzieci piersią.
Wciąż wiele matek nie zdaje sobie sprawy z wpływu karmienia piersią na ich zdrowie ? wskazuje prof. Eleanor Schwarz z University of California Davis. Amerykańska Akademia Pediatrii rekomenduje karmienie dziecka wyłącznie piersią przez pierwsze sześć miesięcy życia i kontynuowanie karmienia piersią przez rok lub dłużej, w zależności od potrzeb mamy i dziecka.
Niemniej Tracy Flanagan (Kaiser Permanente Northern California) podkreśla, że decyzje mam odnośnie do karmienia piersią powinny być uszanowane przez ich najbliższych. Jak wskazuje T. Flanagan, Kaiser Permanente Northern California wspiera zarówno kobiety karmiące wyłącznie piersią, jak również mamy, które nie mogą z różnych przyczyn karmić dziecka piersią tak długo, jak jest to rekomendowane.
Młodym mamom, które jeszcze nie podjęły ostatecznej decyzji w tej kwestii, przedstawione niżej korzyści mogą rozwiać wątpliwości.
-
Karmienie piersią spala kalorie
Produkcja mleka mamy wymaga dodatkowej energii. Zdaniem ekspertów szacunkowa wartość kalorii spalanych podczas karmienia piersią wynosi od 300 do 500 kcal dziennie. Żeby powrócić do wagi sprzed ciąży młoda mama może jeść tyle samo, ile jadła przed zajściem w ciążę, według stanowiska U.S. Department of Health and Human Services? Office przedstawionego na łamach Women?s Health. Jednakże, każda kobieta ma pewne indywidualne predyspozycje, dlatego warto skonsultować się z lekarzem w celu upewnienia się, czy nie ma potrzeby zwiększenia dziennego spożycia kalorii dla zapewnienia prawidłowej produkcji pokarmu.
-
Karmienie piersią redukuje krwawienia poporodowe
Po porodzie, macica wygląda jak duży worek. Jej naczynia krwionośne, do których było przymocowane łożysko muszą się skurczyć. Jedną z korzyści płynących z karmienia piersią jest przyspieszenie procesu regeneracji po porodzie. Podczas karmienia, w organizmie zostaje uwolniona oksytocyna ? hormon pomagający macicy skurczyć się i powrócić do stanu sprzed ciąży, jak podaje American College of Obstetricians and Gynecologists. Skurcze powodują zmniejszenie się rozmiaru macicy i zmniejszenie intensywności krwawień poporodowych.
Dr Flanagan wskazuje, że w tym przypadku każdy wygrywa, bo dziecko otrzymuje odpowiednie składniki odżywcze, między dzieckiem a mamą nawiązuje się silna więź, a macica mamy może się łatwiej zregenerować.
-
Karmienie piersią zmniejsza ryzyko raka piersi, jajnika i macicy
Według wielu badań karmienie piersią może chronić mamę przed zachorowaniem na choroby nowotworowe. Wyniki badań wskazują, że ryzyko zachorowania na raka piersi może zostać zredukowane o co najmniej 4% przez każdy rok karmienia piersią. Powodem tego może być wydzielanie estrogenu w okresie karmienia, stymulującego komórki do prawidłowego rozwoju, zmniejszając tym samym ryzyko mutacji.
Ponadto, karmienie piersią może powodować zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka macicy o 11% w porównaniu z kobietami, które nie karmiły piersią. Inne badania wskazują na to, że dłuższe karmienie piersią zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju raka jajnika.
Jak podkreśla dr Schwarz ? wszystkie badania wskazują ryzyko wiążące się z niekarmieniem dziecka piersią. Wspólnym mianownikiem badań jest też ukazywanie karmienia piersią jako sposobu powrotu do zdrowia po ciąży.
-
Redukcja ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2
Karmienie dziecka piersią przez co najmniej sześć miesięcy zmniejsza ryzyko zachorowania na rozwoju cukrzycy typu drugiego o min. 50% w porównaniu z mamami, które nie karmiły piersią. Nawet karmienie piersią przez okres krótszy niż 6 miesięcy może przynieść korzyści redukując ryzyko o 25%.
Laktacja może mieć ochronny wpływ na komórki trzustki kontrolującej poziom insuliny we krwi, na co wskazują naukowcy z Kaiser Permanente prowadzący wieloletnie badania w tym zakresie. Omawiana korzyść może mieć tym większe znaczenie, jeżeli w rodzinie zdarzały się już przypadki zachorowania na cukrzycę typu drugiego.
-
Zmniejszenie ryzyka chorób serca
Choroby serca są jedną z głównych przyczyn zgonu wśród kobiet w Polsce. Niemniej karmienie dziecka piersią może obniżyć ryzyko zachorowania na te schorzenia. Według badań prowadzonych wśród kobiet w okresie pomenopauzalnym, przez zespół naukowców pod kierownictwem dr Schwarza, im dłużej kobiety karmiły piersią, tym niższe było ryzyko zachorowania na choroby serca.
Kobiety, które w ciągu całego życia karmiły dziecko piersią dłużej niż 12 minut, były mniej narażone na wysokie ciśnienie tętnicze, podwyższony cholesterol, cukrzycę i choroby serca w porównaniu z kobietami, które nigdy nie karmiły piersią.
-
Przeciwdziałanie tkance tłuszczowej w okolicy brzucha
Karmienie dziecka piersią może spowodować mniejsze nagromadzenie tłuszczu w jamie brzusznej. Zespół naukowców pod kierownictwem dr Schwarz?a wykorzystał metodę badania obrazowego CT, aby określić wpływ karmienia piersią na sposób rozmieszczenia tkanki tłuszczowej. Matki, które nigdy nie karmiły piersią miały o 28% tłuszczu w okolicy brzucha i ok. 6 cm więcej w obwodzie talii w porównaniu z kobietami, które karmiły piersią przez co najmniej 3 miesiące.
Niektóre badania sugerują, że kobiety mogą nieznacznie schudnąć podczas karmienia piersią. Zwiększona masa ciała może powodować frustrację u młodych mam, więc nawet tak nieznaczna korzyść ma znaczenie. Według dr Schwarz, kobiety karmiące piersią mają mniej tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha, które zrezygnowały z karmienia piersią. Niestety zwiększony poziom tłuszczu w jamie brzusznej może mieć negatywny wpływ na zdrowie w późniejszym czasie.
-
Karmienie piersią może chronić przed chorobami autoimmunologicznymi
Karmienie piersią może chronić mamę przed rozwojem stwardnienia rozsianego (MS) i reumatoidalnego zapalenia stawów ? chorobami autoimmunologicznymi, których mechanizm polega na atakowaniu przez komórki układu immunologicznego komórek organizmu.
Kobiety chorujące na stwardnienie rozsiane oraz z wczesnymi objawami tej choroby z grupą zdrowych kobiet wskazały, że mamy, które karmiły dzieci przez 15 miesięcy lub dłużej w ciągu całego życia, były o 50% mniej narażone na zachorowanie na MS w porównaniu z kobietami, które karmiły dziecko piersią przez 4 miesiące lub krócej. Podobnie, badania pokazują związek pomiędzy dłuższym karmieniem piersią i niższym ryzykiem rozwoju zapalenia reumatoidalnego stawów. Jedne z badań chińskich naukowców wskazują, że kobiety, które urodziły co najmniej jedno dziecko i karmiły je piersią, są o 50% mniej narażone na zapalenie reumatoidalne stawów, w porównaniu z kobietami, które w ogóle nie karmiły piersią.
-
Opóźnienie wystąpienia menstruacji
U mam, które karmią dziecko wyłącznie piersią, owulacja powraca po upływie ok. 3 ? 5 miesięcy po porodzie, wskazuje dr Flanagan. Natomiast jeżeli kobieta nie karmi piersią, owulacja może pojawić się po upływie ok. 4 ? 10 tygodni ? krwawienie pojawi się zatem wcześniej. Dla kobiet dłuższy czas oczekiwana na krwawienie menstruacyjne jest korzystne, ponieważ każdy okres wiąże się z pewnym dyskomfortem.
-
Karmienie piersią oszczędza czas i pieniądze
Mleko mamy jest od razu dostępne i bezpłatne. Karmienie piersią może pomóc zaoszczędzić nawet do ok. 3600 zł w trakcie pierwszego roku życia dziecka. W zależności od formuły mleka, może ono wymagać poświęcenia czasu na przyrządzenie. Natomiast karmienie piersią nie wymaga przygotowania.
-
Dodatkowy czas spędzony z dzieckiem
Karmienie piersią pomaga w budowaniu emocjonalnej więzi między mamą a dzieckiem. Dr Flanagan często słyszy od pacjentek, które karmią piersią, że czas karmienia jest wyjątkową chwilą spędzaną z dzieckiem. Karmienie piersią pozwala na budowanie bliskiej relacji od najwcześniejszych dni życia pociechy.