Dieta pomocna w walce z trądzikiem

dieta antytrądzikowaDieta antytrądzikowa jak sama nazwa wskazuje pomaga w walce z trądzikiem. Jest to dieta rygorystyczna i wymagająca wprowadzenia wielu zmian w nawykach żywieniowych. Chcąc zniwelować problemy z trądzikiem konieczne jest unikanie produktów wysokoprzetworzonych.

Nie można także spożywać słodkich napojów, słonych przekąsek oraz produktów z długim terminem przydatności do spożycia. Powinno się odstawić czekoladę ponieważ cera trądzikowa niezbyt dobrze na nią reaguje. Tłuszcze zwierzęce powinno zastąpić się roślinnymi (oliwa z oliwek, margaryna). Jeśli decydujemy się na nabiał powinien być on najchudszy (trzeba odstawić mleko krowie).

Należy wyeliminować sól oraz ostre przyprawy, które można zastąpić świeżymi ziołami. Warto ograniczyć również białe pieczywo i makarony (zastąpić ciemnymi). W przypadku cery trądzikowej niezbyt dobry jest alkohol, papierosy i inne używki.

Osoby z nadwagą mają również problem z trądzikiem ponieważ ich cera wytwarza znacznie większe ilości serum, co sprawia, że skóra jest bardziej tłusta i podatna na wszelkie zmiany i stany zapalne.

W diecie antytrądzikowej należy stosować produkty naturalne, bogate w witaminy, cynk oraz błonnik. Muszą być one świeże i dobrej jakości. Korzystnie na cerę wpływają: marchew, pomarańcze, brzoskwinie, pomidory, papryka, brokuły, melony, szpinak i sałata, a także oleje roślinne oraz orzechy, rośliny strączkowe, wątróbka, drób, ziemniaki, pieczywo pełnoziarniste, jaja czy drożdże.

Trzymanie się tych wskazówek żywieniowych pomoże ograniczyć trądzik i nada skórze gładki i świeży wygląd.

fot. Jan Fidler źródło: flickr.com