Nie wiadomo do końca jak ale policzono, że codziennie na świecie wypija się ponad półtora miliarda filiżanek kawy. Wśród tego morza kawy, w ostatnich latach, dużą popularnością cieszy się kawa organiczna.
Czym jest kawa organiczna?
Koneserzy kawy, w poszukiwaniu smaku doskonałego, często decydują się na długie i mozolne poszukiwania. Wskazówką w tym poszukiwaniu może okazać się oznaczenie: USDA Organic, które informuje, że dana kawa została wytworzona bez wykorzystania substancji chemicznych: pestycydów, sterydów, sztucznych nawozów. Jest ona szczególne cenna, bo zachowuje oryginalny smak. Plantatorzy kawy, którym zależy na uzyskaniu tego cennego certyfikatu, muszą spełnić wiele warunków. Plantacje organiczne muszą być niewielkie, dodatkowo osłonięte, ocienione przez wyższe rośliny. W ten sposób wytwarza się swoisty ekosystem, w którym krzewy kawowca doskonale wzrastają, a ziarna zyskują niepowtarzalny smak. Producenci muszą dodatkowo ograniczyć do minimum stosowanie wszelkich środków chemicznych podczas wytwarzania, przetwarzania, przechowywania i transportu ziaren na minimum trzy lata. Produkt o statusie: organiczny musi być oddzielony na każdym etapie produkcji od tradycyjnych, by nie dopuścić do skażenia. Konieczne jest posiadanie pełnej dokumentacji potwierdzającej ekologiczną uprawę. Te drastyczne obostrzenia gwarantują otrzymanie produktu doskonałego, poszukiwanego przez prawdziwych smakoszy, którzy są skłonni słono zapłacić za spełnienie wyrafinowanych oczekiwań.
Skąd kawa organiczna?
Pierwsze plantacje kawy organicznej zlokalizowane były na terenie Etiopii. Obecnie największym producentem tego typu kawy jest Peru i w ostatnich dwóch latach Meksyk. Każda z tych kaw ma inny smak i aromat, nawet jeśli jest to ten sam gatunek. Dzieje się tak dlatego, że krzewy kawowca są bardzo delikatne i reagują na otoczenie, klimat, sąsiadujące z nią rośliny, wysokość, na której plantacje są obsadzane, nasłonecznienie i wilgotność. Ziarna kawy można porównać do wina. W przypadku wina znaczenie mają winogrona, które czerpią aromat i smak z ziemi oraz otoczenia, w przypadku krzewów kawowca jest podobnie. Wszystkie wymienione elementy mają wpływ na ostateczny smak naparu. Kawa z Peru jest uprawiana na niewielkich rodzinnych plantacjach. Na każdym etapie produkcji jest wytwarzana ręcznie. W dodatku plantatorzy mają swoje sekrety i indywidualne podejście do kawy. Z tego powodu, za każdym razem, otrzymujemy unikatowy produkt. Najczęściej, drzewa kawowe z gatunku Arabika, są uprawiane na górzystych terenach – od około 900 do 1700 m n.p.m. Smak organicznej kawy pochodzącej z tych miejsc jest połączeniem nuty gorzkiej czekolady, delikatności słodkiego kakao oraz zdecydowanego aromatu prażonych orzechów.
Zalety kawy organicznej
Kawa organiczna, jak wszystkie produkty powstające bez użycia chemicznych dodatków, ma unikatowy smak i aromat. Krzew czerpie z tego, co jest naturalne. To jednocześnie sprawia, że kawa organiczna jest różnorodna, nawet jeśli to ten sam gatunek. W smaku można odnaleźć słońce, zapach ziemi, sąsiedztwo z innymi roślinami. Ważne jest i to, że przy zbiorze i suszeniu ziaren kawy, nie stosuje się automatyzacji. W każdym ziarnie wyczuwa się troskę człowieka. Tak jest na przykład w przypadku kawy pochodzącej z Etiopii. Kraj, w którym kawa się niejako “narodziła” wszelkie chemiczne ingerencje w jej smak uważa za niepożądane. Proces troski o krzewy, a potem zbioru i przetwarzania, jest tak prowadzony, by naturalny bukiet kawy nie został zaburzony.
Kawa organiczna – kierunek zmian
Kawa organiczna nie jest tylko odpowiedzią na proekologiczne trendy, które obserwowane są na całym świecie. Znawcy po prostu wiedzą, że smak takiej kawy jest wyjątkowy. Oczywiście jest kwestią gustu, czy jest lepsza od nieorganicznej. Na pewno jednak środki chemiczne mają wpływ na ostateczny smak i aromat. W świecie, gdzie wszystko jest modyfikowane, zmieniane, przetwarzane cenimy w coraz większym stopniu oryginalność i kwintesencję smaku.