Najlepsza kawa na jesienny wieczór – jak ją zrobić?

KawaJak zrobić kawę? Nic prostszego! Wsypać do kubka dwie łyżki rozpuszczalnej, zalać wrzątkiem z czajnika, doprawić mlekiem i cukrem – gotowe. Czy jednak na takiej kawie Ci zależy? Na powtarzalnym i przeciętnym smaku pozbawionym głębi? Aromacie, który intensywnością nie może się równać z aromatem prawdziwej kawy? Sprawdź, jak przygotować napój bogów najlepszej jakości!

Kawa z ekspresu ciśnieniowego automatycznego

Z tym urządzeniem na pewno już się spotkałeś – w małej kawiarence, pracy, u znajomych. Jest to bardzo łatwy w obsłudze model ekspresu ciśnieniowego, który nie wymaga specjalistycznej wiedzy na temat przygotowywania kawy. By uzyskać ulubiony napój, wystarczy przycisnąć właściwy przycisk. Urządzenie samo mieli kawę, podgrzewa wodę, dopiera proporcje i przygotowuje kawę. Mleko serwuje odpowiednio spienione i przemienione w bajeczną piankę. Warto też podkreślić, że wszystko trwa chwilkę!

W automatycznym ekspresie ciśnieniowym możesz przygotować czystą kawę (espresso), ale także inne napoje kawowe.

najlepsza kawa na jesienny wieczor jak ja zrobic
Kawa z ekspresu kapsułkowego

To z kolei model bardzo modny i chętnie wybierany z uwagi na mnogość wieloskładnikowych napojów rodem z popularnych kawiarni. Ekspres kapsułkowy stanowi podrodzaj ekspresu ciśnieniowego automatycznego, przy czym nie uzupełnia się go kawą, a – zgodnie z nazwą – kapsułkami. Każda kapsułka ma w środku odpowiednie składniki i proporcje do wykonania wybranego przez Ciebie napoju.

W ekspresie kapsułkowym wykonasz klasyczne espresso, ale także napoje kawowe i inne. Jesienią przygotujesz w nim gorącą czekoladę o ulubionym smaku: karmelu, malin, marcepana.
Kawa z ekspresu przelewowego

Tradycyjne parzenie kawy i niska cena urządzenia skłaniają wiele osób do zakupu ekspresu przelewowego. Jest to świetnie rozwiązanie dla osób, które przygotowują wiele porcji kawy naraz. Do działania wymaga stosowana jednorazowych filtrów, dzięki którym uzyskany napój jest jednolity, aksamitny i przyjemny.

Kawa z ekspresu przelewowego nadaje się dla miłośników intensywnych i zdecydowanych smaków. Urządzenie pozwala na przygotowanie kawy po turecku. Warto się nią raczyć zwłaszcza z rana, ponieważ zawiera dużo kofeiny i pozwala energetycznie rozpocząć dzień.

Zaparzacz do kawy
Kawa z kawiarki

W porównaniu z ekspresami kawiarka to urządzenie skromne. Chętnie używana jeszcze pod koniec XX wieku, dziś przechodzi drugą młodość. Wskrzesiła je nie tylko moda na retro, ale również wzrastająca dbałość i smak i jakość potraw oraz napojów. Stalową bądź aluminiową kawiarkę ustawia się na palniku gazowym lub płycie grzewczej i czeka na efekt.

Nieco oldschoolowa kawiarka pozwala na wykonanie esencjonalnego espresso o średniej mocy i przeciętnej zawartości kofeiny. To doskonała baza do wykonania kawy mrożonej, deseru kawowego lub nasączenia biszkoptów podczas robienia tiramisu.

Kawa z zaparzacza do kawy

Zaparzacz do kawy – inaczej Frencz Press – to szklany dzbanek z sitkiem na tłoku. Służy do przygotowywania czystej kawy bez fusów. Można w nim zaparzyć naprawdę dużo kawy naraz, co sprawia, że zaparzacz przydaje się studentom podczas sesji i pracownikom zaabsorbowanym końcową fazą projektu. Sprawdza się także na konferencjach i spotkaniach służbowych, bo pozwala na zaparzenie kawy dla wielu osób naraz.

Kawa z kawiarki jest mocna – zawiera dużo kofeiny – ale w smaku łagodna, przystępna. Sprawdzi się jako szybki zastrzyk energii w ponurym jesiennym dniu.