Kaszki dla niemowląt – jak wybrać wartościowy produkt dla dziecka?

Kaszki stanowią istotny element menu niemowlęcia – to jedne z pierwszych dań stałych, jakie będzie jadło niemowlę. Jak wybrać zdrową kaszkę? Na co zwrócić uwagę, wybierając produkt dla dziecka na poszczególnych etapach jego rozwoju?

kaszki dla niemowląt

Zanim zdecydujemy się na wprowadzenie do diety maluszka nowych smaków, pamiętajmy o tym, że mleko matki stanowi najlepiej zbilansowany pokarm dla dziecka. Specjaliści zalecają, by przez pierwsze 6 miesięcy życia niemowlęta były karmione wyłącznie piersią. Jednak dziecko rozwija się intensywnie i w późniejszym okresie mleko mamy przestaje samodzielnie zaspokajać jego potrzeby. Jako pierwsze do diety wprowadzane są zwykle warzywa, a następnie owoce, jednak tuż po nich często w jadłospisie dziecka pojawiają się kaszki. Jak więc wybrać odpowiednią kaszkę, gdy apetyt niemowlęcia i jego zapotrzebowanie na cenne składniki odżywcze rosną?

Najpierw kleik, później kaszka

Zarówno kleiki, jak i kaszki dla niemowląt różnią się od dobrze znanych nam kasz, które spożywamy jako dorośli. Brzuszki niemowląt są nie tylko mniejsze, ale przede wszystkim o wiele bardziej delikatne niż układ trawienny ich rodziców. Wprowadzając do diety dziecka kaszki dla niemowląt, możemy zdecydować się zarówno na produkt mleczny, jak i bezmleczny. Jako pierwszy tego typu posiłek sprawdzą się produkty bezglutenowe – np. kleiki Nestlé przeznaczone dla niemowląt, które ukończyły 4. miesiąc życia i są gotowe na odkrywanie nowych smaków.

Kleiki bezglutenowe, to doskonały pomysł na łagodne rozszerzanie diety dziecka. Tworzone w oparciu o niezawierające glutenu zboża, takie jak kukurydza czy ryż, pozwalają dzieciom na poznanie pierwszych zbożowych smaków i oswajają je z nową formą posiłku. Ponadto ich konsystencja sprawia, że doskonale sprawdzą się w roli dodatku do zagęszczania posiłków mlecznych oraz dań i zupek jarzynowych. Ważne, by wybierać produkty z oznaczeniem wieku podawania – przeznaczone są one specjalnie dla wrażliwych, małych brzuszków. Składniki, z których powstały, spełniają więc rygorystyczne normy żywności dla niemowląt i małych dzieci, często znacznie bardziej wymagające niż w przypadku produktów dla dorosłych.

Kaszki dla niemowląt zawierające gluten

Gluten to białko zapasowe wybranych rodzajów zbóż – znajdziemy je m.in. w pszenicy, owsie czy jęczmieniu. Pamiętajmy, że wprowadzenie glutenu do diety dziecka stanowi element procesu zapoznawania maluszka ze smakiem zbóż. Jeśli nie otrzymamy wyraźnych zaleceń od lekarza, nie pomijajmy żadnego z cennych składników, które powinny znaleźć się w diecie niemowlęcia. Warto jednak wprowadzać je stopniowo. Po ukończeniu przez dziecko 4. miesiąca życia i jednocześnie nie później niż przed ukończeniem 12. miesiąca życia, możemy zapoznawać go również ze smakiem zbóż glutenowych. Początkowo podawajmy je w niewielkich ilościach, obserwując przy tym reakcję dziecka. Glutenowa kaszka dla niemowląt może być w diecie dziecka źródłem cennych węglowodanów złożonych i składników mineralnych, a także stanowić pożywny posiłek. Rozpoczynając etap posiłków zawierających gluten, postawmy na produkty lekkostrawne – np. kaszkę mannę.

W początkowej fazie wprowadzania nowego produktu, tak jak w przypadku kleików, wybierzmy jego naturalny wariant, bez wzbogacania go dodatkowo o smak warzyw lub owoców. Zanim podamy dziecku pełną porcję kaszki, pozwólmy mu oswoić się z nowym składnikiem. Dopiero po akceptacji pierwszych kleików wprowadź do diety niemowlęcia kaszki z dodatkiem owoców. Nie tylko urozmaicą one paletę smaków, ale również mogą dostarczyć cennych witamin i składników mineralnych. Wśród licznych wariantów kaszek możesz wybrać np. takie z bananami, malinami, jagodami, jabłkami, morelami czy gruszkami.

Dlaczego kaszka dla niemowląt jest tak ważna?

Po 6. miesiącu życia potrzeby rozwijającego się maluszka rosną. Produkty zbożowe dla niemowląt i małych dzieci należą do źródeł żelaza, a to właśnie ono stanowi w diecie dziecka jeden ze składników niezmiernie ważnych dla rozwoju poznawczego. Kaszka dla niemowląt może stanowić także źródło składników niezbędnych do prawidłowego rozwoju kośćca (m.in. wapnia), witamin z grupy B czy błonnika. Ważny jest również sposób karmienia, z jakim mamy do czynienia przy wprowadzeniu do diety kaszki. Karmienie łyżeczką to naturalny i niezmiernie ważny moment w kształtowaniu dalszego rozwoju niemowlęcia. Nałóż niewielką porcję kaszki na czubek łyżeczki i pozwól dziecku zebrać ją wargami. Być może na początku jedzenia w ten sposób okaże się dla dziecka małym wyzwaniem – wybierz więc w tym celu odpowiednią porę. Jeśli niemowlę, np. kręcąc się i grymasząc, okazuje oznaki głodu, chętniej rozpocznie naukę przyjmowania podawanego mu za pomocą łyżeczki pokarmu.

Kaszki dla niemowląt wzbogacą menu twojego dziecka o nowe, ciekawe smaki, a także mogą dostarczyć mu energii, witamin, składników mineralnych i błonnika. To zdrowy i pożywny posiłek, który na odpowiednim etapie warto wprowadzić do jego diety.