Poczuj się jak baristka – podpowiadamy, jak zrobić latte

Wiele z nas nie wyobraża sobie poranka, przerwy w pracy czy spotkania z przyjaciółką bez filiżanki ulubionej kawy. Jednak nie wystarcza nam już zwykła zalewajka – coraz chętniej eksperymentujemy z czarnym napojem. Idealne, delikatne latte z puszystą mleczną pianką… To smak, który stale podbija serca kobiet na całym globie. Jak przyrządzić je w domowych warunkach?

Kawa mleczna – latte, latte macchiato, cappuccino i espresso macchiato

Mleko to jeden z najpopularniejszych dodatków do kawy. Łagodzi ono mocny smak aromatycznego napoju. Jednak kawę mleczną można przygotować na kilka różnych sposobów, stąd też rozróżnia się wiele rodzajów kaw z mlekiem, w tym:

  • cafè latte – po włosku „latte” to po prostu mleko, dlatego cafè latte oznacza dosłownie kawę z mlekiem, którą przygotowuje się w ten sposób, że do wysokiej szklanki wlewamy kawę (espresso) i dodajemy do niej spienione mleko;
  • latte macchiato – trójwarstwowa mleczna kawa, którą przygotowuje się podobnie jak cafè latte ze spienionego mleka oraz porcji kawy, mokki lub częściej espresso, ale to do spienionego mleka w wysokiej szklance dolewa się ostrożnie kawę;
  • cappuccino – włoski napój kawowy, złożony z espresso i spienionego mleka, charakteryzujący się kremową pianką na wierzchu, pozbawioną pęcherzyków powietrza, która powinna mieć od 1 do 2 cm grubości, samą kawę serwuje się zaś w filiżance ze spodkiem o pojemności 150-200 ml;
  • espresso macchiato – kawa ta jest połączeniem espresso z mlekiem, ale w odróżnieniu do latte macchiato w minimalistycznej wersji, ponieważ cały napój mieści się w standardowej filiżance, do której wlewa się pojedynczą porcję espresso i dopełnia się filiżankę spienionym mlekiem.

Rozróżnienie tych kilku rodzajów kaw daje nam ogląd na to, jak przygotować ulubiony, aromatyczny napój, którym będziemy się raczyć w samotności, być może z książką w dłoni, albo z przyjaciółkami lub mężem.

Jak zrobić latte z mleczną pianką?

Serca wielu kobiet na całym świecie podbił delikatny, słodki smak kawy latte okraszonej puszystą, mleczną pianką. Nie trzeba składać na co dzień wizyty w kawiarni, aby móc jej skosztować. W zaciszu własnego domu możemy ją zrobić same – zabawiając się w baristkę. Zatem jak zrobić latte?

Nie jest to takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Podstawowy przepis na cafè latte wydaje się prosty: należy przygotować espresso, wlać je do wysokiej szklanki i dodać spienione, ciepłe mleko. Jak jednak uzyskać perfekcyjną piankę, tak bardzo charakterystyczną dla tego rodzaju kawy mlecznej?

Decydują o tym subtelne szczegóły, znane baristom. Podstawą kawy latte jest mleko, ale nie ono jest najważniejsze w tym przypadku – kluczowa okazuje się kawa espresso. Do jej przygotowania wykorzystać powinniśmy świeżo zmieloną kawę, którą parzymy w ekspresie ciśnieniowym lub w kawiarce. Gotową kawę – około 20-50 ml – wlewamy do wysokiej szklanki, a do niej dolewamy spienione mleko.

Mleko powinno być podgrzane do temperatury około 60 stopni Celsjusza i ubite na w miarę sztywną piankę. Kawę latte podaje się w szklankach o pojemności około 200-300 ml, z czego kawa stanowi tak naprawdę tylko 20 proc. objętości. Jednak to jej jakość, moc i aromat decydują o wyrazistości latte.

Ułatwienie dla miłośników kawy latte

Odmierzanie i mielenie kawy w ziarnach, przygotowanie spienionego mleka w odpowiedniej temperaturze i właściwa kolejność nalewania składników do szklanki skutecznie mogą zniechęcić nawet największe miłośniczki latte. Ułatwieniem dla nich będzie wykorzystanie elektrycznego spieniacza do mleka, który je podgrzeje i ubije, a także ekspresu kapsułkowego – np. NESCAFÉ Dolce Gusto – do którego wystarczy włożyć odpowiednie kapsułki oraz przycisnąć przycisk, aby w krótkim czasie cieszyć się idealną kawą latte.