Kawa mleczna ? latte, latte macchiato, cappuccino i espresso macchiato
Mleko to jeden z najpopularniejszych dodatków do kawy. Łagodzi ono mocny smak aromatycznego napoju. Jednak kawę mleczną można przygotować na kilka różnych sposobów, stąd też rozróżnia się wiele rodzajów kaw z mlekiem, w tym:
- caf? latte ? po włosku ?latte? to po prostu mleko, dlatego caf? latte oznacza dosłownie kawę z mlekiem, którą przygotowuje się w ten sposób, że do wysokiej szklanki wlewamy kawę (espresso) i dodajemy do niej spienione mleko;
- latte macchiato ? trójwarstwowa mleczna kawa, którą przygotowuje się podobnie jak caf? latte ze spienionego mleka oraz porcji kawy, mokki lub częściej espresso, ale to do spienionego mleka w wysokiej szklance dolewa się ostrożnie kawę;
- cappuccino ? włoski napój kawowy, złożony z espresso i spienionego mleka, charakteryzujący się kremową pianką na wierzchu, pozbawioną pęcherzyków powietrza, która powinna mieć od 1 do 2 cm grubości, samą kawę serwuje się zaś w filiżance ze spodkiem o pojemności 150-200 ml;
- espresso macchiato ? kawa ta jest połączeniem espresso z mlekiem, ale w odróżnieniu do latte macchiato w minimalistycznej wersji, ponieważ cały napój mieści się w standardowej filiżance, do której wlewa się pojedynczą porcję espresso i dopełnia się filiżankę spienionym mlekiem.
Rozróżnienie tych kilku rodzajów kaw daje nam ogląd na to, jak przygotować ulubiony, aromatyczny napój, którym będziemy się raczyć w samotności, być może z książką w dłoni, albo z przyjaciółkami lub mężem.
Jak zrobić latte z mleczną pianką?
Serca wielu kobiet na całym świecie podbił delikatny, słodki smak kawy latte okraszonej puszystą, mleczną pianką. Nie trzeba składać na co dzień wizyty w kawiarni, aby móc jej skosztować. W zaciszu własnego domu możemy ją zrobić same ? zabawiając się w baristkę. Zatem jak zrobić latte?
Nie jest to takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Podstawowy przepis na caf? latte wydaje się prosty: należy przygotować espresso, wlać je do wysokiej szklanki i dodać spienione, ciepłe mleko. Jak jednak uzyskać perfekcyjną piankę, tak bardzo charakterystyczną dla tego rodzaju kawy mlecznej?
Decydują o tym subtelne szczegóły, znane baristom. Podstawą kawy latte jest mleko, ale nie ono jest najważniejsze w tym przypadku ? kluczowa okazuje się kawa espresso. Do jej przygotowania wykorzystać powinniśmy świeżo zmieloną kawę, którą parzymy w ekspresie ciśnieniowym lub w kawiarce. Gotową kawę ? około 20-50 ml ? wlewamy do wysokiej szklanki, a do niej dolewamy spienione mleko.
Mleko powinno być podgrzane do temperatury około 60 stopni Celsjusza i ubite na w miarę sztywną piankę. Kawę latte podaje się w szklankach o pojemności około 200-300 ml, z czego kawa stanowi tak naprawdę tylko 20 proc. objętości. Jednak to jej jakość, moc i aromat decydują o wyrazistości latte.
Ułatwienie dla miłośników kawy latte
Odmierzanie i mielenie kawy w ziarnach, przygotowanie spienionego mleka w odpowiedniej temperaturze i właściwa kolejność nalewania składników do szklanki skutecznie mogą zniechęcić nawet największe miłośniczki latte. Ułatwieniem dla nich będzie wykorzystanie elektrycznego spieniacza do mleka, który je podgrzeje i ubije, a także ekspresu kapsułkowego ? np. NESCAFÉ Dolce Gusto ? do którego wystarczy włożyć odpowiednie kapsułki oraz przycisnąć przycisk, aby w krótkim czasie cieszyć się idealną kawą latte.