Świąteczne przysmaki w nowej odsłonie – jogurt naturalny w deserach

jogurt naturalny w deserachŚwięta wielu osobom kojarzą się przede wszystkim z pysznym jedzeniem. Na wigilijnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych potraw oraz… słodkości. Do ich przygotowania świetnie posłuży jogurt naturalny, dzięki któremu nieco odświeżymy świąteczne menu!

Święta to wyjątkowy czas, na który czekamy z utęsknieniem. Jest to okres, w którym możemy spotkać się z najbliższymi. Rozmowy z nimi toczymy, przekąszając ciasta i inne słodkości, które pojawiają się na każdym świątecznym stole. W związku z tym, że jedzenie co roku tych samych deserów może się znudzić, warto zaproponować gościom coś oryginalnego, a przy okazji trochę mniej kalorycznego. Ciekawą propozycją są desery na bazie jogurtu naturalnego.

Za użyciem jogurtu naturalnego w kuchni przemawiają jego właściwości zdrowotne. Spożywanie go stymuluje wydzielanie soków trawiennych, eliminuje z układu pokarmowego szkodliwe drobnoustroje, zapobiega próchnicy, a nawet pozwala obniżyć ciśnienie krwi. Jogurt naturalny jest tak wyjątkowy ze względu na swój skład. Stanowi on kopalnię białka, wapnia, fosforu, witamin z grupy B i żywych kultur bakterii. Jest także sprzymierzeńcem diety, przykładowo Jogurt naturalny Gęsty Bakoma zawiera tylko 49 kcal/100 g i 0% cukru. Naturalny krem wyróżnia się też neutralnym smakiem, dzięki czemu na jego bazie można przygotować koktajle owocowe oraz desery na ciepło i zimno.

,,Sernik” na zimno na jogurcie naturalnym

Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez sernika. Jest to ciasto mocno zakorzenione w polskiej tradycji. Zazwyczaj robimy go z sera twarogowego, dodajemy bakalie, a po upieczeniu polewamy czekoladą. Taka wersja to prawdziwa bomba kaloryczna! Istnieje również możliwość przygotowania nieco innego ,,sernika” na zimno, w którym ser zastępuje jogurt naturalny. Jak go zrobić?

  1. 500 ml jogurtu, 400 ml śmietany kremówki i 250 gram cukru podgrzewaj w garnku aż do rozpuszczenia cukru
  2. 7 łyżeczek żelatyny rozpuść w odrobinie wody, dodaj do masy i wymieszaj
  3. Ciągle mieszając, dodaj 1,5 szklanki musu truskawkowego
  4. Masę przelej do okrągłej formy i włóż do lodówki
  5. Gdy ,,sernik” zgęstnieje, wylej na wierzch rozpuszczoną, zimną galaretkę i ozdób ulubionymi owocami
  6. Ponownie umieść ciasto w lodówce – najlepiej na całą noc

Świąteczne ciasteczka na jogurcie

Ciasteczka w kształcie choinek, gwiazdek czy mikołajków mogą być pyszną przekąską oraz ozdobą choinkową. W ich przygotowaniu nierzadko specjalizują się najmłodsi członkowie rodziny, którzy przy asyście dorosłych najpierw wycinają ulubione kształty, a później ozdabiają swoje dzieła kolorowym lukrem.

  1. 200 g masła posiekaj z 4,5 szklanki przesianej mąki
  2. Dodaj cukier waniliowy, 250 g cukru pudru, szczyptę soli i łyżeczkę proszku do pieczenia
  3. Wbij 4 żółtka, wlej 100 ml oleju oraz 200 ml jogurtu naturalnego
  4. Z połączonych składników zagnieć ciasto
  5. Podziel je na dwie części: do jednej dodaj wiórki kokosowe, a do drugiej – kawałki czekolady
  6. Obie owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut
  7. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 3 milimetrów, wytnij ciasteczka z ulubionej formy i posmaruj je roztrzepanym jajkiem
  8. Piecz je przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C

Koktajle owocowe z cynamonem

Koktajle owocowe nie są typowym deserem świątecznym, co nie oznacza, że należy z nich zrezygnować. Z całą pewnością sprawdzą się one idealnie w przypadku osób stroniących od glutenu.

  1. 250 gram umytych truskawek, 1 banana i 125 ml jogurtu naturalnego zmiksuj w blenderze
  2. Dodaj 2 łyżki miodu oraz ½ łyżeczki cynamonu
  3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj

Tak przyrządzony koktajl owocowy to prawdziwa bomba witaminowa, której aromat wprowadzi każdego w świąteczny nastrój.

Jogurt naturalny to produkt do zadań specjalnych. Warto go mieć w lodówce w okresie w czasie świątecznych przygotowań. Można go użyć do ciasta na zimno, na ciepło, do przygotowania kruchych ciasteczek i pachnących cynamonem koktajli.