Święta to wyjątkowy czas, na który czekamy z utęsknieniem. Jest to okres, w którym możemy spotkać się z najbliższymi. Rozmowy z nimi toczymy, przekąszając ciasta i inne słodkości, które pojawiają się na każdym świątecznym stole. W związku z tym, że jedzenie co roku tych samych deserów może się znudzić, warto zaproponować gościom coś oryginalnego, a przy okazji trochę mniej kalorycznego. Ciekawą propozycją są desery na bazie jogurtu naturalnego.
Za użyciem jogurtu naturalnego w kuchni przemawiają jego właściwości zdrowotne. Spożywanie go stymuluje wydzielanie soków trawiennych, eliminuje z układu pokarmowego szkodliwe drobnoustroje, zapobiega próchnicy, a nawet pozwala obniżyć ciśnienie krwi. Jogurt naturalny jest tak wyjątkowy ze względu na swój skład. Stanowi on kopalnię białka, wapnia, fosforu, witamin z grupy B i żywych kultur bakterii. Jest także sprzymierzeńcem diety, przykładowo Jogurt naturalny Gęsty Bakoma zawiera tylko 49 kcal/100 g i 0% cukru. Naturalny krem wyróżnia się też neutralnym smakiem, dzięki czemu na jego bazie można przygotować koktajle owocowe oraz desery na ciepło i zimno.
,,Sernik? na zimno na jogurcie naturalnym
Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez sernika. Jest to ciasto mocno zakorzenione w polskiej tradycji. Zazwyczaj robimy go z sera twarogowego, dodajemy bakalie, a po upieczeniu polewamy czekoladą. Taka wersja to prawdziwa bomba kaloryczna! Istnieje również możliwość przygotowania nieco innego ,,sernika? na zimno, w którym ser zastępuje jogurt naturalny. Jak go zrobić?
- 500 ml jogurtu, 400 ml śmietany kremówki i 250 gram cukru podgrzewaj w garnku aż do rozpuszczenia cukru
- 7 łyżeczek żelatyny rozpuść w odrobinie wody, dodaj do masy i wymieszaj
- Ciągle mieszając, dodaj 1,5 szklanki musu truskawkowego
- Masę przelej do okrągłej formy i włóż do lodówki
- Gdy ,,sernik? zgęstnieje, wylej na wierzch rozpuszczoną, zimną galaretkę i ozdób ulubionymi owocami
- Ponownie umieść ciasto w lodówce ? najlepiej na całą noc
Świąteczne ciasteczka na jogurcie
Ciasteczka w kształcie choinek, gwiazdek czy mikołajków mogą być pyszną przekąską oraz ozdobą choinkową. W ich przygotowaniu nierzadko specjalizują się najmłodsi członkowie rodziny, którzy przy asyście dorosłych najpierw wycinają ulubione kształty, a później ozdabiają swoje dzieła kolorowym lukrem.
- 200 g masła posiekaj z 4,5 szklanki przesianej mąki
- Dodaj cukier waniliowy, 250 g cukru pudru, szczyptę soli i łyżeczkę proszku do pieczenia
- Wbij 4 żółtka, wlej 100 ml oleju oraz 200 ml jogurtu naturalnego
- Z połączonych składników zagnieć ciasto
- Podziel je na dwie części: do jednej dodaj wiórki kokosowe, a do drugiej ? kawałki czekolady
- Obie owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 3 milimetrów, wytnij ciasteczka z ulubionej formy i posmaruj je roztrzepanym jajkiem
- Piecz je przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C
Koktajle owocowe z cynamonem
Koktajle owocowe nie są typowym deserem świątecznym, co nie oznacza, że należy z nich zrezygnować. Z całą pewnością sprawdzą się one idealnie w przypadku osób stroniących od glutenu.
- 250 gram umytych truskawek, 1 banana i 125 ml jogurtu naturalnego zmiksuj w blenderze
- Dodaj 2 łyżki miodu oraz ? łyżeczki cynamonu
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj
Tak przyrządzony koktajl owocowy to prawdziwa bomba witaminowa, której aromat wprowadzi każdego w świąteczny nastrój.
Jogurt naturalny to produkt do zadań specjalnych. Warto go mieć w lodówce w okresie w czasie świątecznych przygotowań. Można go użyć do ciasta na zimno, na ciepło, do przygotowania kruchych ciasteczek i pachnących cynamonem koktajli.