Picie kawy to dla wielu z nas jeden z pierwszych porannych rytuałów. Dzięki zawartej w niej kofeinie nabieramy siły i energii na cały dzień. Stała się również swoistym łącznikiem w kontaktach międzyludzkich ? to ona towarzyszy rozmowom na spotkaniu z przyjaciółmi. Każdy może znaleźć tę idealną dla siebie, ponieważ kawę przyrządzać można naprawdę na wiele sposobów, modyfikując tylko dodatkowe składniki, takie jak mleko czy bita śmietana. Co dalej? Czas postawić kropkę nad i, czyli udekorować kawę!
Biała chmurka
W zależności od rodzaju kawy może to być spienione mleko lub bita śmietana. Biała pianka stanowi preludium do dalszych dekoracyjnych fantazji, ponieważ to na niej spoczywać będzie nasze dzieło. Mleko należy podgrzać do 60 stopni Celsjusza, następnie rozpocząć proces ubijania. Warto wybrać to z większą zawartością tłuszczu ? pianka będzie znacznie bardziej puszysta.
Esy floresy
Kiedy nasze latte macchiato jest już gotowe, możemy wziąć do ręki magiczny ołówek i dać się ponieść wyobraźni. Wbrew pozorom, odpowiedź na pytanie jak zrobić wzorek na kawie jest bardzo prosta ? wystarczy odrobina wprawy. Z wykorzystaniem sosów deserowych z powodzeniem stworzymy wszelkiego rodzaju kwiaty, fantazyjne zwierzątka czy napiszemy komunikat. Warto pamiętać, że najlepszymi smakami sosów są będą te wkomponowane w mleczne nuty ? pomijając walory estetyczne, dosłodzą nasz wyśmienity deser.
Kolorowy pyłek
Jeżeli jednak nasza ręka nie jest na tyle wprawiona, aby móc stworzyć małe dzieło sztuki na delikatnej piance, z pomocą przychodzą łatwe w użyciu gotowe szablony. Wystarczy tylko przyłożyć kartonik do pianki tak, by nie stykały się ze sobą i posypać kakao, przyprawą korzenną czy posypką pistacjową. Taka dekoracja wygląda bardzo profesjonalnie i z pewnością wywoła zachwyt wśród przyjaciół.
Oprószona skórką pomarańczy
Zester ? zapamiętajcie tę nazwę, ponieważ jest to skrobak służący do dekoracyjnego ścierania skórki owoców cytrusowych. To rozwiązanie zarówno dla początkujących dekoratorów, którzy w dodatku żyją w ciągłym biegu, jak i koneserów, którzy kawę traktują jak nagrodę po ciężkim dniu. Wystarczy tylko zetrzeć kolorową warstwę owocu i pyszna kawa gotowa!
Warto poświęcić kilka minut i delikatnie przystroić napój ? nadamy kawie charakteru i wyrazistości, którymi z pewnością zaskoczymy bliskich.