Znudziła Ci się klasyczna kawa z mlekiem? Jesienne, dłuższe wieczory doskonale sprzyjają eksperymentowaniu w kuchni, dlatego może skłonią Cię do wypróbowania nowych przepisów na rozgrzewającą kawę.
KAWA DYNIOWA
Jest to idealna propozycja dla miłośników korzennych klimatów, którym nie wystarcza już dodanie do kawy odrobiny cynamonu. Tym razem spróbujcie czegoś naprawdę wyjątkowego.
Składniki:
1/2 szklanki puree z dyni, które możesz wykonać samodzielnie. Wystarczy upiec dynię, a następnie bardzo dokładnie ją zmiksować na puree
1 szklanka świeżo zaparzonej kawy
1/2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki przyprawy do ciasta dyniowego
3 łyżki miodu.
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w garnuszku i przelej do wysokiej szklanki. Możesz ozdobić kawę mlekiem kokosowym, które uprzednio zostało schłodzone w lodówce. Na koniec przyprósz cynamonem z odrobiną cukru trzcinowego. Smakuje lepiej niż ta oferowana przez znaną sieciówkę, a jest o wiele zdrowsza.
KAWA AMARETTO Z TYGIELKA
Kolejny przepis jest ciekawą alternatywą dla osób, które lubią kawę z mocniejszym twistem. Tym razem nie będzie to rum, a wyjątkowo pyszny likier migdałowy.
Co potrzebujemy:
300ml wody,
2 łyżeczki świeżo zmielonej kawy,
1 łyżeczka brązowego cukru,
1/4 łyżeczki cynamonu,
szczypta kardamonu
Wkładamy wszystko do tygielka i podgrzewamy. W czasie gotowania kawa będzie podnosić się do góry. Wówczas zestawiamy ją z ognia, a po jej opadnięciu umieszczamy z powrotem na palniku. Wykonujemy ten krok kilka razy, po czym przelewamy płyn do kubka. Dodajemy podgrzane mleko z łyżką likieru amaretto i gotowe. Możemy cieszyć się pyszną i naprawdę rozgrzewającą kawą.
KAWA CZEKOLADOWA Z POMARAŃCZOWĄ NUTĄ
To napój, który przynosi już na myśl świąteczne smaki. Jest dość kaloryczna ze względu na dodatek czekolady, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na taką odrobinę przyjemności.
Składniki:
1 szklanka świeżo zaparzonej kawy
30ml gorącej, gorzkiej czekolady
1 łyżeczka musu pomarańczowego.
Na dno szklanki wlej gorącą czekoladę i zalej kawą. Dodaj mus pomarańczowy. Możesz go zastąpić likierem pomarańczowym lub dodać odrobinę cukru waniliowego ze skórką pomarańczową. Całość dobrze wymieszaj, a na koniec dodaj bitą śmietanę lub schłodzone mleczko kokosowe.
Możesz próbować sama miksować jesienno-zimowe smaki i dodawać je do kawy, aby trochę urozmaicić nadchodzące szare dni.