Curry z kurczaka
Najsłynniejsza brytyjska potrawa rodem z gorących Indii. Sekretem udanego curry jest patelnia, której używamy. Powinna przypominać woka i mieć grube dno.
Składniki:
200 g piersi z kurczaka
1 duża cebula
3 średnie posiekane pomidory
50g pasty ze świeżego czosnku
2 zielone papryczki chilli
1 łyżeczka świeżego imbiru
25 g papryczki chilli w proszku
25 g kurkumy
25 g Garam Masala
15 g suchej kolendry
15 g kminku w proszku + 10 g nasion
10 g pieprzu
10 g kardamonu
Sól
Rozgrzej ? szklanki oleju i dodaj nasiona kminku, pieprz i kardamon. Dodaj posiekaną cebulę i zeszklij. Dopraw pastą Garam Masala i smaż kilka minut a następnie dodaj resztę przypraw.
Zmniejsz ogień i dodaj pomidory. Odczekaj, aż pomidory się ugotują a nastepnie dodaj pokrojonego w kostki kurczaka. Wszystko razem smaż kolejne 5-7 minut, aż kurczak się ugotuje.
Dopraw solą do smaku, dodając posiekane papryczki chilli i podsmażaj jeszcze chwilę.
Podawaj ze świeżą kolendrą i imbirem. Smacznego!