Dieta bezglutenowa jest przeznaczona dla osób chorych na celiakię oraz uczulonych na gluten. Osoby takie na stałe muszą wyeliminować gluten z diety, by nie dopuścić do stanu zapalnego jelit albo całkowitego wyniszczenia kosmków jelitowych.
W diecie tej zabronione jest spożywanie pieczywa oraz wszystkich produktów, które zawierają mąkę pszenną. Jest to o tyle trudne, że praktycznie w większości produktów zbożowych (i w samych zbożach) dostępnych na rynku można ją znaleźć (żyto, pszenica, jęczmień, kasza manna, kasza jęczmienna). Zabronione jest również picie kawy zbożowej, jedzenie owocowych przetworów, piwa, lodów czy gotowych sosów (w tym keczup i majonez). Trzeba wyeliminować wszystkie produkty zawierające sód.
Śladowe ilości glutenu można znaleźć praktycznie w każdym produkcie spożywczym, który dostępny jest w sprzedaży.
Chory może jeść natomiast wszystkie produkty, które są oznaczone symbolem przekreślonego kłosa lub te które mają napis ?produkt bezglutenowy?. Na szczęście pojawia się ich coraz więcej. Dodatkowo produkty bezglutenowe to: kawa (nierozpuszczalna), herbata, herbaty ziołowe, wino, woda mineralna, mleko, maślanki, sery białe, inne produkty mleczne, warzywa i owoce, tłuszcze (masło, margaryny, oleje, oliwa z oliwek), kasza kukurydziana, kleiki ryżowe, kasza jaglana i gryczana.
Przykładowy jadłospis:
śniadanie ? płatki bezglutenowe z mlekiem, pieczywo bezglutenowe, masło i powidła,
obiad ? zupa wielowarzywna i makaron bezglutenowy z domowej roboty sosem bolońskim, liść sałaty,
podwieczorek ? pieczywo bezglutenowe z masłem, owoc.
fot. Frann Leach źródło: Flickr.com