Dieta Charlesa Clarka to dieta wysokobiałkowa. Jest złożona z dwóch etapów.
W pierwszym etapie (trwa ok. 21 dni) chodzi o zrzucenie zbędnych kilogramów natomiast drugi etap (trwa ok. 7 dni) ma na celu utrwalenie osiągniętego wyniku. Dieta ta jest bardzo surowa i tylko restrykcyjne trzymanie się zaleceń może pozwolić osiągnąć pełen sukces.
W pierwszym etapie kluczowe jest ograniczenie węglowodanów nieoczyszczonych (40-60g na dobę). Ważne jest, by spożywać więcej produktów bogatych w błonnik. W drugiej fazie natomiast je się więcej węglowodanów (60 ? 80 g na dobę). Twórca diety zapewnia, że organizm nie potrzebuje węglowodanów.
W diecie tej nie powinno się spożywać: pieczywa, białej mąki, ciastek, ryżu, cukru czy makaronów. Dozwolone są natomiast: mięsa, drób, jaja, owoce morza i warzywa bez skrobi. Za przekąski mogą posłużyć owoce (grejpfrut, pomarańcz).
Przykładowe menu:
śniadanie ? kromka chleba graham, z masłem, jajecznica z dwóch jajek + plasterek szynki;
II śniadanie ? 4 orzechy włoskie;
obiad ? gulasz wołowy z warzywami;
podwieczorek ? pomarańcza pokrojona w plasterki i posypana startymi migdałami;
kolacja ? pasta z wędzonej makreli.
Dieta przeznaczona jest dla osób zdrowych, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, a które nie lubią liczyć kalorii.
Dieta pozwala na utratę ok. 5 kg miesięcznie dzięki czemu ogranicza się ryzyko wystąpienia efektu jojo.
Jest to z pewnością dieta znacznie zdrowsza niż podobna dieta Dukana. Jednak niezależnie od tego, przez jej zastosowaniem warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.
fot. Shubert Ciencia źródło: flickr. com