Dieta paleo – czyli jemy to, co nasi przodkowie

Dieta paleo – czyli jemy to, co nasi przodkowie

W XXI wielu ludzi zwraca uwagę na to, co i jak je. Wciąż poszukiwane są nowe diety, które będą wsparciem w prowadzeniu zdrowego trybu życia i pozwolą utrzymywać jak najlepszą kondycję. Czasami proponowane diety wydają się dość zaskakujące, ale warto się z nimi zapoznać, by dostrzec ewentualne korzyści. Jedną z takich propozycji jest dieta paleo, która w przestrzeni publicznej funkcjonuje już kilkanaście lat, ale dopiero ostatnio zyskuje zwolenników.

Czym jest dieta paleo?

W skrócie i bardzo schematycznie: dieta paleo jest dietą, która obowiązywała w czasach prehistorycznych i dzięki której nasi praprzodkowie mieli cieszyć doskonałym zdrowiem. Badacze, którzy zagłębiają się w mroki przeszłości twierdzą, że człowiek prehistoryczny żywił się tym, co udało mu się upolować, złowić lub zebrać. W jego diecie nie było zboża, cukru, soli, nie mówiąc już o produktach przetworzonych. To wszystko powodowało, że nie chorował na schorzenia, które są obecnie zmorą współczesnego człowieka i określa się je jako choroby cywilizacyjne – otyłość, nowotwory, cukrzycę, choroby kardiologiczne. W dodatku mógł wykonywać ciężkie obowiązki przy mniejszej częstotliwości spożywania posiłków.

Główne zasady diety paleo doktora Loren Cardain

Jako pierwszy o diecie paleo zaczął pisać w 1985 roku dr Boyd Eaton. Twierdził on, że możliwe jest opracowanie diety idealnej, która jest dostosowana do rzeczywistych potrzeb organizmu, wzorując się na sposobie odżywiana naszych praprzodków. Doktor Loren Cordain, zgadzając się z powyższą teorią, opracował nawet zasady diety paleo, na której opiera się nasza obecna wiedza. Jakie są podstawowe zasady w diecie paleo? Przede wszystkim:

  • Należy zrezygnować z mięsnych produktów przetworzonych.
  • Wracamy do samodzielnego przygotowywania posiłków, żeby wiedzieć co jemy.
  • Na liście zakazanych produktów znajdują się: cukry rafinowane, wszystkie zboża, rośliny strączkowe, kukurydza, mleko i produkty mleczne (jogurty, kefiry, mleko, sery), tłuszcze roślinne, oleje rafinowane, orzeszki ziemne, warzywa o dużej zawartości skrobi (ziemniaki), makarony, pieczywo.

Dieta paleo – co można jeść?

Widząc tę długą listę można zastanowić się nad tym, to co właściwie jeść? Przede wszystkim trzeba sobie uświadomić, że nie odtworzymy w pełni produktów, które spożywali nasi praprzodkowie. Uwzględniając ten fakt musimy bazować na tych artykułach, które są po prostu dostępne i zgodne z ogólną ideą. Przede wszystkim: mięso z królika i zająca, baranina, konina, drób, dziczyzna. Do tego dochodzą wszelkie ryby i owoce morza, jajka, nasiona, orzechy, owoce, warzywa, olej nierafinowany. Można również spożywać w niewielkich ilościach: miód, wino, herbatę, kawę, olej rzepakowy i kokosowy.

Jak powinno się jeść?

Warzywa i owoce powinny być spożywane na surowo. Jeśli podawane są obróbce termicznej, to tracą swoje właściwości. Raczej nikt nie spożywa mięsa w postaci surowej, ale też nie należy go smażyć. Znacznie zdrowszym wariantem jest gotowanie w wodzie, pieczenie w foli lub pergaminie, duszenie, bez uprzedniego smażenia.

Dla kogo dieta paleo?

Dieta paleo nie nadaje się dla kobiet w ciąży i karmiących dzieci, wegan oraz wegetarian. Jest ona odpowiednia dla osób jedzących często różnorodne mięso i nie mogących zrezygnować z tego artykułu, ale jednocześnie potrafiących zrezygnować z produktów nabiałowych, pieczywa i warzyw strączkowych. Zainteresowani stosowaniem tego typu diety powinni umieć gotować, bo na zakazanej liście produktów znajdują się wszystkie artykuły przetworzone i raczej trudno jest w restauracjach znaleźć potrawy przeznaczone dla osób stosujących dietę paleo.

Zalety diety paleo

Chociaż prowadzono na temat diety paleo wiele badań naukowych, trzeba jeszcze czasu, by udowodnić jej ewentualną skuteczność. Na pewno jednak już teraz można wskazać kilka zalet. Przede wszystkim wyeliminowanie skrobi i cukrów prowadzi do bardzo szybkiej redukcji masy ciała. Spożywanie produktów nieprzetworzonych pozwala na dostarczenie większych ilości witamin i składników mineralnych. Zmniejszona jest za to ilość zbędnego w organizmie sodu.

Wyniki stosowania diety paleo są obiecujące, ale pamiętajmy, że potrzeba jeszcze wielu badań, by potwierdzić nie tylko jej skuteczność, ale i bezpieczeństwo stosowania.