Pojemniki na żywność to jeden z najpopularniejszych gadżetów kuchennych. Nie dość, że fantastycznie sprawdzają się w przechowywaniu smakołyków, pozwalając na dłużej zachować ich świeżość, to jeszcze nie zajmują zbyt dużo miejsca w lodówce i można zabierać w nich jedzenie do pracy lub na wycieczki. Największą popularnością cieszą się pojemniki z tworzywa sztucznego i te ze szkła. Które z nich wybrać?
Pojemniki z tworzywa sztucznego ? lekkie i tanie
Pojemniki z tworzywa sztucznego to element wyposażenia każdej polskiej kuchni. Skąd takie zainteresowanie? Przede wszystkim pojemniki wykonane z tych materiałów wyróżniają się stosunkowo niską ceną ? za taki, który sprawdzi się w przechowywaniu zup, trzeba zapłacić ok. 8-10 zł. Oprócz ceny, ich zaletą jest również lekkość, dzięki czemu bez problemu można zabierać je do pracy lub na inne wyjazdy. Co więcej, pojemniki z tworzywa sztucznego można wykorzystywać do podgrzewania (przed zakupem warto zwrócić uwagę na oznaczenie, bo w sprzedaży czasami można jeszcze spotkać pojemniki nieprzystosowane do wysokiej temperatury oraz wytwarzające szkodliwe dla zdrowia substancje w czasie tego procesu). Można je też myć w zmywarkach.
Pojemniki ze szkła hartowanego ? ekologiczne i odporne
Obok pojemników z tworzywa sztucznego, szeroko dostępne są również pojemniki ze szkła hartowanego jak Bormioli Rocco Frigoverre Evolution. Dlaczego warto w nie zainteresować? Powodów jest co najmniej kilka. Po pierwsze, szkło odporne jest na zarysowania. Po drugie, to materiał w pełni ekologiczny i hipoalergiczny, dlatego z tego typu pojemników mogą korzystać również alergicy. Po trzecie, decydując się na kupno pojemnika ze szkła hartowanego, nie trzeba obawiać się, że naczynie przejmie zapach lub kolor przechowywanego w nim dania. Po czwarte, hermetyczne zamknięcie sprawi, że trzymane w nim jedzenie dłużej zachowa świeżość i doskonały smak.
Tworzywo sztuczne czy szkło ? co wybrać?
Jak widać, oba rodzaje produktów mają swoje zalety. Czym więc kierować się przy ich wyborze? Przede wszystkim przeznaczeniem. Pojemniki z tworzywa sztucznego sprawdzają się przede wszystkim w transporcie ? wszystko dzięki lekkości. Trzeba jednak liczyć się z tym, że nie jest to materiał trwały ? odbarwia się i odkształca, dlatego co jakiś czas konieczna jest wymiana pojemnika na nowy. Z kolei te ze szkła są nieco cięższe, przez co wykorzystuje się je głównie do trzymania żywności w lodówce. Warto jednak zwrócić uwagę, że pojemniki ze szkła hartowanego mogą być wykorzystywane także do podgrzewania oraz można je myć w zmywarkach.