Sekrety intensywnego espresso – sprawdź, czy je znasz!

espresso

Wśród wielu popularnych rodzajów kaw niewątpliwie najbardziej znane i doceniane przez wielu kawoszy jest espresso. W jego unikalnym smaku oraz niezwykłym aromacie zamknięta jest bowiem prawdziwa esencja kawowych ziarenek. A czym tak naprawdę jest espresso? Skąd pochodzi? I czy aby przygotować idealne espresso, trzeba być wykwalifikowanym baristą?

Czym właściwie jest słynne espresso?

Espresso jest przede wszystkim sposobem przygotowywania kawy przy użyciu specjalnego urządzenia, które pod wysokim ciśnieniem przepuszcza około 35 ml gorącej wody przez drobno zmielone i ubite ziarna kawowca. Z czasem coraz bardziej popularne espresso, stało się także nazwą uzyskiwanego w ten sposób napoju.

Espresso serwowane jest zazwyczaj w niewielkiej i podgrzanej przed podaniem filiżance, której pojemność nie powinna przekraczać 70 ml. Ilość ekstraktu wraz z cremą zazwyczaj zajmuje połowę filiżanki. A z czym się zazwyczaj pija espresso? Najczęściej samo lub z dodatkiem niewielkiej ilości cukru. Niektórzy lubią też urozmaicać jej smak poprzez dodanie odrobiny kakao, wiórków czekoladowych, czy drobno zmielonych przypraw (np. wanilii, goździków albo cynamonu).

Kiedy powstało pierwsze espresso?

Historia espresso jest ściśle związana z odkryciem ekspresu ciśnieniowego, bez pomocy którego ta kawa nie mogłaby zaistnieć. Autorem pierwszego ekspresu był włoski mechanik Luigi Bezzera, który w 1901 roku skonstruował pierwsze urządzenie do parzenia kawy pod ciśnieniem. Niestety podczas pracy do zmielonych ziaren dostawała się woda i para równocześnie, co znacznie psuło smak powstałego napoju. Dopiero po II Wojnie Światowej Giovani Gaggia zdołał udoskonalić ekspres i nadać przyrządzanej za jego pomocą kawie idealny smak i aromat, który tak cenimy do dnia dzisiejszego.

Czym wyróżnia się espresso?

Najczęściej espresso przygotowywane jest z mieszanek różnego gatunku kaw (Arabiki i Robusty). Połączenie ich w ściśle określonych proporcjach nadaje espresso odpowiedni smak i intensywny aromat. W zależności od pochodzenia zastosowanej mieszanki, rodzaju uprawy, sposobu suszenia oraz stopnia wypalenia, otrzymujemy napoje o różnej intensywności, kwasowości oraz body. Będą się one także znacznie różnić smakiem – od orzeźwiająco kwiatowej, poprzez słodko owocowe, subtelnie egzotyczne, aż po drzewne i intensywnie korzenne nuty. Ciekawym sposobem, aby móc porównać smaki, są kapsułki espresso, w których znajdują się najlepiej dobrane pod względem proporcji gatunki kaw. Gwarantują one wyjątkowy smak i gęstą cremę na przygotowanym napoju.

Idealne espresso w domu? Jak najbardziej!

Zazwyczaj w restauracjach czy kawiarniach przygotowaniem espresso w specjalnym urządzeniu zajmuje się wykwalifikowany ekspert – barista. Najpierw odmierza on odpowiednie proporcje, mieli do określonej grubości kawę, delikatnie ubija i dopiero przystępuje do procesu zaparzania. Te wszystkie na pozór skomplikowane czynności sprawiają, że wiele osób rezygnuje z przygotowania espresso w domu, ponieważ uważają, że napój nie będzie tak wyśmienity i kremowy.

Tymczasem, posiadając ekspres kapsułkowy (np. Nespresso Atelier) z powodzeniem można przygotować pyszne i aromatyczne espresso – i to w ciągu kilku chwil! W jaki sposób? Otóż kapsułki espresso, które można kupić np. przez internet, odwiedzając sklep Nespresso, zawierają w sobie najlepsze proporcje różnych gatunków wyselekcjonowanych i sprawdzonych ziaren, skrupulatnie odmierzonych właśnie po to, by przygotowane z nich espresso zawsze smakowało tak samo idealnie i posiadała gęstą, aromatyczną cremę na powierzchni. Wyjątkowo wygodne w użyciu kapsułki są hermetycznie zamknięte i chronią znajdującą się wewnątrz kawę przed wilgocią i powietrzem, co daje gwarancję, że zaparzone z nich espresso zachowa wszystkie smaki i aromaty.

Jeśli więc masz ochotę na aromatyczne espresso przygotowane w domowym zaciszu, wybierz kapsułkę z ulubionym rodzajem kawy odwiedzając np. sklep Nespresso. Od delektowania się niesamowicie aromatyczną i pełną smaku kawą dzieli cię zaledwie kilka kroków!