Zielona herbata

zielona herbataJeden z dawnych władców Chin, cesarz Shennong, z powodu chorób żołądka pijał tylko przegotowaną wodę. Kiedy wraz z wiatrem wpadło do jego filiżanki kilka liści herbaty odkrył jej cudowny smak i zdrowotne właściwości, z których korzystamy do dziś.
Zielona herbata

Zielona herbata jest uzyskiwana tylko ze świeżo zebranych liści – przerabia się je w ciągu godziny. Są sparzane, walcowane i suszone w wysokich temperaturach, by nie dopuścić do rozpoczęcia procesu fermentacji.

Dzięki temu zielone listki zachowują niemalże wszystkie cenne substancje. Napar zielonej herbaty jest bogaty w witaminy C, E i B oraz sole mineralne i garbniki. Zawartość ta sprawia, że napój jest nie tylko smaczny i aromatyczny, ale i bardzo zdrowy.

Parzenie zielonej herbaty

Najlepsze właściwości smakowe i jedyny w swoim rodzaju aromat zielonej herbaty uzyskamy, jeśli będziemy ją zaparzać tylko w określonych warunkach – napar powinien powstawać w ogrzanym wrzącą wodą (i następnie wytartym do sucha) porcelanowym czajniczku.

Temperaturę wody, którą będziemy zalewać liście herbaty, dobieramy zależnie od gatunku; może ona się wahać od 60 do 90 stopni Celsjusza. Podobnie się ma sprawa z czasem parzenia – w zależności od stopnia rozdrobnienia liści, twardości wody czy rodzaju herbaty. Najbardziej drobny susz parzymy najkrócej, ok. 3 minut, wtedy napar nabiera właściwości orzeźwiających i pobudzających. Im dłużej parzymy zieloną herbatę, tym bardziej działa na nas relaksująco.

Ponadto zielona herbata jest specyficznym gatunkiem tego rodzaju naparów – można ją parzyć wielokrotnie, a za każdym razem uzyskamy inny smak i aromat.

Właściwości zielonej herbaty

Pierwszy napar z zielonej herbaty zawiera dużo teiny, dlatego działa pobudzająco. Kolejny – uspokaja i pomaga w radzeniu sobie ze stresem czy napięciami emocjonalnymi. Zielona herbata słynie także z swoich właściwości antynowotworowych: zawarte w niej garbniki zapobiegają chorobom m.in. żołądka, płuc czy jelit. Wypicie 3-4 filiżanek dziennie obniża ciśnienie krwi, a tym samym zmniejszy ryzyko zawału i miażdżycy. Wspaniale działa też w przypadku zwykłego przeziębienia czy grypy.

Warto wiedzieć także o upiększających właściwościach zielonej herbaty – chłodnego naparu można używać do przemywania oczu przy zapaleniu spojówek i powiek, a także do zwykłych okładów. Ten gatunek wspomaga także odchudzanie, ponieważ przyspiesza metabolizm, usuwa zbędne produkty przemiany materii oraz pobudza układ pokarmowy do wydzielania soków trawiennych.