Jogurt naturalny na śniadanie – zacznij dzień w mistrzowskim stylu

Jogurt naturalnyJogurt naturalny jest najchętniej wybieraną dietetyczną przekąską, jak i bazą śniadania. Nic dziwnego – ma bardzo szerokie zastosowane, jest pyszny i niskokaloryczny. Oprócz tego stanowi bardzo dobre źródło białka, probiotyków i wielu składników odżywczych. Dlaczego jeszcze warto jeść jogurt naturalny na śniadanie? Sprawdź!

Jogurt naturalny – dla zdrowia i urody

Doskonały do sałatek owocowych, owsianki czy szybkiej przekąski w biegu… Ale jogurt naturalny poza walorami smakowymi ma bardzo korzystny wpływ na organizm. Przede wszystkim jest bogaty w bakterie probiotyczne, które naturalnie regulują pracę jelit, wspomagają trawienie i poprawiają naszą odporność. Jest również bardzo dobrym źródłem białka. Na przykład Bakoma jogurt Naturalny Gęsty zawiera aż 5 g białka na 100 g.

Jednak to nie wszystko. Jogurt naturalny jest bogaty w wapń, czyli podstawowy budulec kości i zębów. Zawiera go więcej niż ser żółty, mleko czy serek ziarnisty! Ponadto wapń pochodzący z jogurtów naturalnych jest bardzo dobrze przyswajalny ze względu na optymalny stosunek wapnia do fosforu. Jogurty polecane są szczególnie dla osób na diecie, ponieważ korzystnie wpływają na trawienie, eliminują problem wzdęć i zaparć oraz posiadają mało kalorii – nie zawierają tłuszczu oraz cukru. Dzięki zawartości witamin z grupy B oraz cynku jogurt naturalny dobroczynnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie.

Koktajle z owoców dla zapracowanych

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, który powinien zapewnić energię na kolejnych kilka godzin. Jednak zdarza się, że rano nie mamy czasu przygotować odpowiedniego posiłku. Rozwiązaniem tego problemu są zdrowe koktajle owocowe lub owocowo-warzywne, które możemy zabrać z domu. Słodyczy dodadzą owoce – najlepiej wybierać sezonowe, z dużą zawartością witamin. Oto kilka pomysłów na smaczne i sycące koktajle:

Gęsty koktajl truskawkowy

szklanka truskawek
szklanka jogurtu naturalnego gęstego
pół szklanki mleka sojowego (lub innego)
1 banan
1/4 awokado
łyżka płatków migdałowych

Sycący koktajl z płatkami owsianymi

5 łyżek płatków owsianych
Bakoma jogurt Naturalny Gęsty (szklanka)
1 banan
kilka orzechów laskowych
łyżeczka gorzkiego kakao

Koktajl – bomba witaminowa

3/4 szklanki jagód
1/2 szklanki zielonej herbaty
1/2 mango
łyżka jagód goji

Wystarczy zmiksować wszystkie składniki koktajlu i gotowe!

Owsianka z jogurtem i bakaliami

To tradycyjne śniadanie, które doda nam dużo energii na kolejnych kilka godzin. Do owsianki można dodawać dowolne owoce, bakalie i przyprawy. Przygotowuje się ją niezwykle szybko. Wystarczy zalać płatki owsiane gorącą wodą, poczekać, aż napęcznieją, wlać jogurt naturalny i ulubione dodatki. Jedną z pysznych wersji jest owsianka z bananem, kakao, cynamonem i cząsteczkami jabłek. W sezonie wiosenno-letnim bardzo dobrze smakuje z truskawkami, malinami, borówkami lub innymi owocami, na które akurat mamy ochotę. Bardzo energetycznym śniadaniem jest owsianka z jogurtem, orzechami i suszonymi owocami. Możliwości są nieograniczone!

Twarożek z jogurtem naturalnym

Jogurt naturalny sam w sobie jest znakomitą przekąską, jednak warto czasami trochę poeksperymentować. W połączeniu z warzywami lub owocami można zyskać jeszcze bardziej pełnowartościowy posiłek. Jeżeli nie mamy czasu rano przygotować śniadania, można zrobić to dzień wcześniej. Jednym z pysznych przepisów jest twarożek z jogurtem naturalnym i świeżymi warzywami. Możemy dodać do niego pełne witamin nowalijki – rzodkiewkę, szczypiorek, koperek, ogórka i wiele innych warzyw. Fani słodkich śniadań mogą połączyć twaróg z jogurtem, owocami, miodem i bakaliami. Na zdrowie!