Poznawanie nowych smaków
Większość z nas ma swój ulubiony rodzaj kawy, który najczęściej pije. Czasem jednak zdarza się, że przychodzi nam ochota na sprawdzenie czegoś nowego. Nawet jeśli najbardziej lubimy zwykłą czarną kawę, nic nie stoi na przeszkodzie, aby spróbować napoju z nutą egzotyki. Pamiętajmy, że smak kawy zależy nie tylko od jej gatunku, lecz także sposobu uprawy, suszenia czy nawet momentu zbioru. Kawa jest uprawiana na różnych kontynentach, głównie w strefie międzyzwrotnikowej. Plantatorzy od setek lat mają swoje niepowtarzalne metody uprawy i obróbki ziaren, co ma ogromny wpływ na smak i aromat napoju.
Wspaniały smak ukryty w kapsułkach
Nieprawidłowo przechowywana kawa szybko traci aromat i oryginalny smak. Aby zachowała swoją moc możliwie jak najdłużej powinna być zamknięta w hermetycznym opakowaniu. Wtedy mamy pewność, że do środka nie dostaną się niszczące walory kawy powietrze, światło czy wilgoć. Kapsułki do kawy, np. Nespresso, są produkowane z aluminium, które zabezpiecza kawę przed czynnikami zewnętrznymi. Dzięki temu w przygotowanym przez ekspres kapsułkowy napoju zachowany zostanie pełen bukiet smakowy i zapachowy.
Kawy z różnych zakątków świata
Ekspres kapsułkowy to urządzenie, które potrafi przygotować nam niemal każdy rodzaj kawy ? od mocnych espresso po delikatne mleczne napoje. Jeśli mamy ochotę spróbować czegoś nowego, warto sięgnąć po kapsułki do Nespresso z serii Master Origin. Znajdziemy wśród nich 5 rodzajów kaw pochodzących z różnych stron świata. Zobacz, jak różnią się od siebie odcieniem, smakiem oraz zapachem.
Intensywna Indonesia
To mocna kawa o aksamitnej i gęstej konsystencji. Jest uprawiana w Indonezyjskich lasach tropikalnych. Plantatorzy po zbiorze stosują oryginalną technikę łuskania ziaren na mokro. Ma to wpływ na bogaty aromat kawy o intensywnych nutach drzewnych.
Gorąca Ethiopia
Wspaniała kawa o średniej mocy i niepowtarzalnym smaku, który uzyskuje się dzięki specjalnemu sposobowi suszenia. Etiopscy farmerzy suszą kawę w gorącym afrykańskim słońcu, nie oddzielając ziaren od owoców. Dzięki temu kawa ma owocowy smak z wyraźną nutką kwiatów słodkiej pomarańczy.
Uwodzicielska Colombia
Kolumbijczycy opanowali uprawę kawowców niemal do perfekcji. Dzięki ich ogromnemu doświadczeniu powstała niespotykana w smaku kawa. Jej owoce dojrzewają dłużej niż zwykle, co ma ogromny wpływ na głębię smaku. Kapsułki do Nespresso z kawą Colombia kryją w sobie winny aromat czerwonych owoców i jagód.
Korzenna India
Intensywna kawa z prawdziwym charakterem. Jej siła wynika z procesu monsumowania polegającego na długotrwałym wystawieniu ziaren kawy na działanie silnego wiatru, deszczu i gorącego słońca. Proces ten sprawia, że indyjskie ziarna nabierają mocnego pikantno-korzennego smaku.
Słodka Nicaragua
Swą delikatną słodycz Nicaragua zawdzięcza rzadkiemu rodzajowi obróbki zwanej ?Black honey?, polegającej na suszeniu ziaren wraz z częścią przylegających do nich fragmentów miąższu owoców. Pod wpływem gorących promieni słonecznych ziarna wchłaniają naturalną słodycz, a powstała z nich kawa przypomina subtelny nektar o słodkim zbożowym smaku.
Kawowe poznawanie świata
Warto zapoznać się z rozmaitymi kawami pochodzącymi z poszczególnych stron naszego globu. Zaznajamiając się z ich mocą, smakiem czy charakterystycznym aromatem, tak mocno związanym nieraz z krajem pochodzenia, na pewno uda nam się trafić na kolejne rodzaje, które szybko staną się naszymi ulubionymi.