Moda na piękne, zgrabne i jędrne ciało nigdy nie przeminie. Wiele osób jest błędnie przekonanych, że wiąże to się z licznymi wyrzeczeniami, godzinami męczących ćwiczeń i ciągnącej się tygodniami głodówki. Tymczasem wystarczy tylko zrezygnować z kilku niezdrowych artykułów i zastąpić je naturalnymi i zdrowymi odpowiednikami, by móc szybko zrzucić zbędne kilogramy.
Z tego rezygnujemy
Przede wszystkim z codziennego jadłospisu należy wyrzucić wszelkie wysoce przetworzone produkty spożywcze i niezdrowe przekąski. Chipsy, batoniki, fast foodowe jedzenie i słodkie napoje nie powinny znajdować się w diecie osoby dbającej o zdrowy tryb życia. Zamiast trzech dużych posiłków należy spożywać pięć mniejszych, co trzy lub cztery godziny. Wysokokaloryczne białe pieczywo należy zastąpić wieloziarnistym i z niskim indeksem glikemicznym, zaś kolorowe napoje zieloną herbatą, która oczyszcza organizm z wszelkich toksyn i wspomaga proces odchudzania.
Jesteś głodna między posiłkami? Zamiast po pączka lub kolejny batonik wystarczy sięgnąć po jabłko lub inny owoc, który nie tylko nie spowoduje tycia, ale dostarczy do organizmu cenne minerały i mikroelementy. Jednym z najtrudniejszych kroków jest rezygnacja ze słodzenia herbaty lub kawy. Warto sięgnąć po naturalne i nietuczące słodziki w postaci liści ze stewi lub miodu. Podobna kwestia dotyczy spożywanej soli, której spożycie należy ograniczyć przynajmniej o połowę, zastępując ją innymi ostrymi przyprawami.
Zaś to wprowadzamy do codziennej diety
Dietetyczne przepisy wcale nie muszą być trudne ani kosztowne. Bardzo często sukces smacznych i zdrowych posiłków leży w wykorzystaniu zdrowszych i dietetycznych zamienników. Do warzywnej sałatki warto dodać kilka kropel oleju ryżowego zamiast słonecznikowego lub gęsty jogurt zamiast tłustego majonezu. Wielu Polaków przyzwyczaiło się do smażonego mięsa, tymczasem te ugotowane na parze lub zapieczone w piekarniku nie tylko nie traci na swych wartościach odżywczych, ale dodatkowo zawiera trzy razy mniej tłuszczu niż tradycyjnie przygotowane danie. Miejsce białego ryżu powinien zająć brązowy, zamiast czekolady mlecznej warto sięgać po gorzką, podobnie jak w przypadku mleka – korzystniej jest spożywać te niskotłuszczowe a nie pełnotłuste. Świeżo wyciskany domowy sok z pomarańczy smakowo niczym nie różni się od tego ze sklepu i jednocześnie nie zawiera żadnych dodatkowych cukrów lub szkodliwych słodzików. Warzywa i owoce można jest w każdej ilości i o dowolnej porze.
Uwaga na produkty „light”!
Bardzo często na sklepowych półkach można dostrzec produkty typu „light”, czyli posiadające rzekomo mniej kalorii i tłuszczy. Niestety, to najpopularniejsza pułapka na klientów, bowiem dokładnie czytając nalepki z tabelami okazuje się, iż różnica między produktem pełnotłustym a jego lżejszą wersją wynosi zaledwie kilka kalorii. Wprowadzenie do codziennej diety zdrowych i naturalnych produktów w połączeniu z wysiłkiem ruchowym już po kilku tygodniach przyniesie zaskakujące efekty.
Fot. Anna Nekrashevich, pexels.com