Brzoskwiniowo ? malinowa tarta

Brzoskwiniowo malinowa tartaNiestety, skończyły się wakacje. Nieubłaganie zbliża się początek astronomicznej jesieni. Ta pora roku sprawia, że stajemy się bardziej ospali i leniwi. Słońce zachodzi wcześniej, temperatury spadają, a wraz z nimi liście z drzew.

Nie jest to jednak powód, żeby rezygnować ze smaków lata. Bo cóż innego skuteczniej odgoni jesienną aurę, niż kruche ciasto, pokryte delikatnym, puszystym kremem i zwieńczone przepysznymi owocami? Tym bardziej, że do wielu owoców mamy dostęp przez cały rok.

Oto kilka rewelacyjnych przepisów na tarty z owocami prosto od mistrzów kuchni Polsat Food Network. Ciasta te sprawdzą się zarówno w chłodniejsze popołudnia, spędzane w domu przed telewizorem, jak i jako deser w trakcie uroczystego rodzinnego obiadu, albo – po prostu – jako słoneczna przekąska na poprawę humoru.

Brzoskwiniowo ? malinowa tarta

Przepis podaje Anna Olson

Składniki
  • 55g i 2 łyżki niesolonego masła w temp. pokojowej
  • 55g i 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko jajka, ugotowanego na twardo
  • 1 żółtko
  • ? łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 310g mąki
  • ? łyżeczki soli
Nadzienie
  • 240ml półtłustego mleka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
  • 3 żółtka
  • 60g cukru
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki niesolonego masła
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego /opcjonalnie brandy
  • 2 brzoskwinie, obrane i pokrojone na plasterki
  • 210g świeżych malin
  • 60g dżemu jabłkowego
Przygotowanie

Ubij masło z cukrem pudrem na gładką masę. ?Przeciśnij? żółtko ugotowane na twardo przez sitko, dodaj surowe żółtko i wanilię. Dodaj do masła i mieszaj, aż wszystko dokładnie się połączy.

Dodaj mąkę i sól do maślanej mikstury. Uformuj ciasto w płaski okrąg, owiń folią spożywczą i schłodź, aż będzie twarde (około 2 godzin).

Delikatnie rozwałkuj ciasto, aż odrobinę zmięknie. Wyłóż nim formę do tarty. Ponownie schłodź ciasto (już w foremce) ? tym razem przez około 30 minut. Nagrzej piekarnik do 180°C.

Po schłodzeniu, dno tarty ponakłuwaj widelcem. Piecz przez około 20 minut, aż brzegi będą brązowe. Odstaw do wystygnięcia.

Nadzienie: odlej z mleka 2 łyżki. Do reszty dodaj wanilię, skórkę z pomarańczy i gotuj na średnim ogniu. Ubij żółtka jajek z cukrem i mąką kukurydzianą oraz pozostałymi dwoma łyżkami mleka. Tuż przed tym, jak mleko się zagotuje, zdejmij je z ognia i przelej do miseczki z mlekiem i mąką kukurydzianą, a następnie wlej wszyszystko z powrotem do garnka. Gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje ? około 5 minut. W osobnej miseczce przygotuj masło. Gdy krem zgęstnieje, zdejmij go z ognia i przelej przez sitko do miski z masłem. Mieszaj, aż masło się rozpuści i połączy z kremem. Dodaj likier (jeśli go używasz) i przykryj folią spożywczą w taki sposób, aby folia przylegała do kremu. Odstaw do wystygnięcia, a następnie schłodź w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Po tym czasie przemieszaj krem, aby trochę zmiękł i rozprowadź go równo po cieście. Ułóż plasterki brzoskwiń i maliny na kremie.

Nad średnim ogniem podgrzej dżem jabłkowy. Posmaruj maliny i brzoskwinie podgrzanym dżemem jabłkowym i odstaw do ostygnięcia.

Tartę najlepiej podawać tego samego dnia, ale może być przechowywana w lodówce przez jeden dzień.