Oryginalne desery na Wielkanoc – zaskocz gości!

nutellaRozpoczynając przygotowania do Świat Wielkanocnych, dbamy o każdy szczegół, który pozwoli nam przeżyć ten czas w jak najbardziej wyjątkowy sposób. Kiedy spotykamy się przy świątecznym stole, w otoczeniu najbliższych, staramy się jak najlepiej przyjąć naszych gości.

Dlatego przygotowując słodkości, którymi podejmiemy naszych bliskich, nie szczędzimy wysiłku i starań, aby zaskoczyć ich wyjątkowym, pysznym smakiem smakołyków.

Świetnym pomysłem może być przygotowanie słodkich deserów z dodatkiem Nutelli – kremu z orzechami laskowymi i kakao, które oprócz tego, że są pyszne, będą się również wspaniale prezentować na wielkanocnym stole.

Poniżej kilka słodkich wielkanocnych inspiracji.

Wielkanocne gniazdka z Nutellą

Składniki:

  • 400 g wiórków koksowych
  • 1/3 szklanka cukru trzcinowego (można użyć zwykłego)
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 3 krople ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • Nutella
  • kolorowe jajeczka do dekoracji

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier, cały czas ubijając. Następnie do masy dodajemy żółtka, wiórka i ekstrakt waniliowy. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kulki o średnicy około 3 cm, po czym ostrożnie rozpłaszczamy ręką. Pośrodku każdej kulki robimy niewielki dołeczek (tak, aby ciastka swoim wyglądem przypominały gniazdka). Pieczemy przez około 20-30 minut, aż do zarumienienia, w temperaturze 180°C. Pozostawiamy do ostygnięcia. Do każdego zagłębienia w ciastku wkładamy łyżeczkę Nutelli i dekorujemy kolorowymi jajeczkami.

Wyjątkowo proste, a przy tym niezwykle efektowne wielkanocne koszyczki z pisankami

Składniki:

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g margaryny
  • 50 g cukru pudru
  • jajko

Pozostałe składniki:

  • łyżeczka Nutelli
  • 300 ml śmietanki 36%
  • kolorowy lukier
  • kolorowe jajeczka do dekoracji

Ze składników zagniatamy kruche ciasto. Następnie wkładamy gotowe ciasto na 8 minut do zamrażarki. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wykładamy nim przygotowane foremki do babeczek. Z reszty ciasta formujemy uchwyty do koszyczków. Wszystko razem pieczemy 20 minut w temperaturze 180°C (uchwyty musimy wyjąć nieco wcześniej). Po upieczeniu ciasteczka odstawiamy do wystygnięcia. Za pomocą lukru do babeczek przyklejamy upieczone uchwyty. Całość wypełniamy śmietanką ubitą z Nutellą. Wierzch koszyczków dekorujemy kolorowymi jajeczkami.

Deser, który będzie słodką niespodzianką dla wszystkich gości, czyli wielkanocne babeczki z Nutellą

Składniki:

  • 4 jajka
  • 130 g cukru
  • 100 g mąki
  • 40 g budyniu śmietankowego
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 300 g Nutelli
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietanki kremówki 30 %
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Do dekoracji:

  • malutkie jajeczka czekoladowe

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury około 165-170°C. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Pod koniec dodajemy przesianą mąkę i ostrożnie, np. przy pomocy szpatułki, mieszamy masę. Przygotowaną formę do muffinek wykładamy papilotkami, które następnie uzupełniamy gotowym ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy przez około 15 minut.

W każdej z babeczek wydrążamy środek i wkładamy 1-2 łyżeczki Nutelli. Do schłodzonego serka mascarpone dodajemy śmietankę, cukier puder i wszystko razem ubijamy. Tak przygotowaną masą ozdabiamy gotowe babeczki. Na wierzch każdej układamy czekoladowe jajeczka.

Używając do przygotowania powyższych przepisów tego wyjątkowego kremu z orzechami laskowymi i kakao możemy być pewni, że nie znajdziemy w nim żadnych szkodliwych dodatków chemicznych. W Nutelli nie ma także wyjątkowo niebezpiecznych dla naszego zdrowia tłuszczów trans.

Nutella to produkt zupełnie od nich wolny! A wszystko za sprawą używanego do jej produkcji oleju z owoców palmy, który eliminuje konieczność dodawania szkodliwych dla zdrowia substancji. Warto wiedzieć, że 100% oleju z owoców palmy wykorzystywanego do produkcji kremu Nutella pochodzi ze zrównoważonych źródeł, czyli takich, które nie powodują wycinania lasów deszczowych.