Co do kawy zamiast mleka? Podpowiadamy!

co do kawyCzasem dieta, a niekiedy preferencje smakowe sprawiają, że rezygnujemy z mleka jako dodatku do kawy. Nie oznacza to jednak, że chcemy rezygnować z kawowej subtelności. W jaki sposób zastąpić mleko w kawowych recepturach?

Mleko ma wiele odsłon

Polacy pokochali przyrządzanie wyśmienitej kawy w domowym zaciszu. Kawa w kapsułce i dobry ekspres ciśnieniowy sprawiają, że ze smaku ziaren wydobywamy wszystko, co najlepsze, ze względu na działanie wysokiego ciśnienia i hermetyczne zamknięcie. W ten sposób powstaje np. aromatyczne i głębokie espresso lub lungo. Jednak tę wersję wybierają tylko niektórzy koneserzy. Większość z nas wyposaża się dodatkowo w ekspres z dyszą spieniającą lub profesjonalny spieniacz do mleka, aby przyrządzać pyszne cappuccino, latte bądź latte macchiato, a także przeprowadzać prawdziwe kawowe eksperymenty i komponować własne przepisy.

Okazuje się, że wykluczając mleko z naszej diety i sięgając po kawę, możemy dojść do wniosku, że spieniacz do mleka wciąż pozostaje użyteczny. Ciekawą alternatywę dla mleka krowiego stanowią bowiem jego roślinne odpowiedniki, które dodatkowo pełne są wartości odżywczych. Za jedną z bardziej wartościowych opcji uznaje się mleko migdałowe będące źródłem witaminy E, antyoksydantów i wyróżniające się wspaniałym aromatem. Swoich zwolenników, zwłaszcza wśród miłośników tropikalnych akcentów w kuchni, ma także mleko kokosowe, które świetnie kontrastuje z kawową goryczką. Mleko sojowe natomiast charakteryzuje się wysoką zawartością białka, dzięki czemu idealnie nadaje się do spieniania. Możliwości jest naprawdę wiele – na rynku pozostają także inne rodzaje napojów roślinnych, np. z orzechów laskowych, konopi czy orzechów brazylijskich. Ale to nie wszystko! Jakie pozostałe dodatki sprawiają, że kawa w kapsułce, poddana działaniu wysokiego ciśnienia, smakuje jeszcze bardziej wyjątkowo?

Przyprawy

Jeśli chodzi o zastosowanie przypraw w kawowych przepisach, możliwości jest naprawdę wiele. Inspirując się Bliskim i Dalekim Wschodem, warto poeksperymentować z cynamonem i kardamonem. Każdy, kto docenia kuchnię arabską i indyjską, z pewnością zachwyci się zastosowaniem tych przypraw. W chłodniejsze dni ciekawą opcją wydaje się kawa z dodatkiem chili, chociaż należy przyznać, że przypadnie ona do gustu wyłącznie miłośnikom pikantnych smaków.

Owoce

Wzbogacenie pysznej kawy owocami to jeden z najnowszych trendów. Wciąż odkrywamy potencjał owoców w tym zakresie. Okazuje się, że wiele spośród nich doskonale komponuje się właśnie z kawą. Do ciekawych propozycji należą cytrusy, jak również maliny, a także słodkie owoce – ananas, papaja, mango czy banany. W tym przypadku owoce możemy po prostu zblendować razem z kawą. W takich kompozycjach ciekawym dodatkiem bywa także odrobina czekolady.

Mleko skondensowane i lód

Jeśli powodem wykluczenia tradycyjnego mleka z listy dodatków do kawy nie są względy dietetyczne, warto przynajmniej w cieplejsze dni poeksperymentować z mlekiem skondensowanym. W niektórych krajach stanowi ono podstawowy dodatek do kawy, do której dodatkowo wrzuca się obficie kostki lodu. Napój, największą popularnością cieszy się prawdopodobnie w Wietnamie, jest naprawdę orzeźwiający i z powodzeniem zastępuje desery!

Tak naprawdę kawa w kapsułce skrywa w sobie nieograniczony potencjał – przygotowując ją w ekspresie, zyskujemy doskonałą bazę do tworzenia kawowych przepisów, którymi możemy delektować się w domowym zaciszu. Pole możliwości rośnie, jeśli wykorzystamy np. spieniacz do mleka, który w ciągu kilku chwil przyrządzi dla nas apetyczną mleczną piankę – niekoniecznie powstałą na bazie krowiego mleka. Różnorodne napoje roślinne także świetnie sprawdzą się w tej roli, a ich bogactwo pozwoli nam odkrywać smaki kawowych napojów oraz deserów w zupełnie nowy sposób!