Dieta antycellulitowa

cellulitDieta antycellulitowa musi być bogata w produkty przyspieszające przemianę materii, a także w takie które pomagają usuwać toksyny z organizmu i nadmiar wody.

Ważne jest również urozmaicenie diety produktami, które są źródłem antyoksydantów (wit. C, E, selen, cynk, miedź, polifenole, beta ? karoten). Nie powinno w niej zabraknąć zatem: pomidorów, orzechów, warzyw strączkowych, ziemniaków, bananów, porzeczek czy natki pietruszki, arbuzów, melona, ogórka, cykorii lub truskawek.

Dodatkowym wsparciem w walce z cellulitem jest błonnik, który spowalnia wchłanianie tłuszczu. Pojawia się w owocach cytrusowych, w czarnych jagodach, w jabłkach, w brzoskwiniach oraz w suszonych owocach. Efektywność działania błonnika podnosi woda. Dlatego też dziennie powinno się pić ok. 1,5 ? 2l. Warto też pić więcej zielonej herbaty, a kawę ograniczyć do 1-2 filiżanek dziennie (lub całkowicie z niej zrezygnować).

Ważnym elementem kuracji antycellulitowej są kwasy tłuszczowe omega -3, omega -6 oraz omega -9. Nie tylko przyspieszają przemianę materii, ale też pomagają pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej.

Należy jeść około 4-5 posiłków dziennie, w równych odstępach. Najlepiej jest wyznaczyć sobie konkretne godziny posiłków i się ich trzymać. Konieczne jest wybieranie produktów lekkostrawnych, bogatych w składniki odżywcze. Należy ograniczyć spożywanie soli, słodyczy oraz fast-foodów, a także smażonego mięsa.

Zasady diety antycellulitowej będą przynosiły oczekiwane rezultaty kiedy będą stosowane cały czas. Dlatego też chcąc pozbyć się cellulitu na stałe, pewne jej elementy trzeba wprowadzić na stałe.

Exit mobile version