Dieta antycholesterolowa to z jednej strony ograniczenie produktów bogatych w ten składnik a z drugiej strony dostarczenie ?dobrego? cholesterolu.
Do produktów, które obniżają cholesterol zaliczają się:
- wiesiołek (kwas gamma-linolenowy),
- chude mięsa (karnityna),
- lecytyna sojowa,
- pyłek kwiatowy,
- tłuste ryby,
- a także oliwa i olej (kwasy omega -3),
- allicyna,
- beta ? karoten (zielona pietruszka, koperek, szpinak, rzeżucha, brokuły, por, kiełki, cykoria, papryka, sałata),
- inozytol, błonnik pokarmowy (warzywa zielone, marchew, seler, pietruszka, suche nasiona),
- niacyna (orzeszki ziemne, chude mięso, wątróbka, ziarna zbóż, awokado),
- sterole i stanole roślinne (jogurty, specjalne margaryny),
- witamina E (soja, kiełki, oleje, zielone warzywa, ziarna zbóż),
- witaminy z grupy B, lipoken i luteina (czerwone i żółte warzywa, zielone liściaste warzywa),
- flawonoidy i polifenole.
Dieta ta powinna być zatem bogata w ryby, warzywa, owoce. Powinno się ograniczyć mięsa, podroby, tłuste wędliny, masło, smalec i pełnotłustych przetworów mlecznych. Warto ograniczyć też ilość zjadanych jajek i przetworzonych produktów.
Przykładowy jadłospis:
śniadanie ? 3 łyżki muesli, rodzynki, orzechy i jogurt naturalny, jabłko i szklanka zielonej herbaty;
II śniadanie ? koktajl ananasowy;
obiad ? 100 g. piersi z indyka smażonej bez tłuszczu, 30g. suchego ryżu, 100g fasolki szparagowej i sok wielowarzywny;
podwieczorek ? 200 g grejpfruta;
kolacja ? omlet z 2 białek, 200g szpinaku na parze, herbata zielona.
fot. Phil Denton źródło: flickr com