Dieta norweska to dieta opracowana przez lekarzy i specjalistów żywieniowych. Jest to jedna z popularniejszych obecnie diet. Dzięki tej diecie, osoba z nadwagą może schudnąć nawet do 10 kg w ciągu 14 dni.
Ważny jest w tej diecie czas. W ciągu całej diety należy rygorystycznie przestrzegać jej zasad i nie pozwalać na żadne ustępstwa. Po jej zakończeniu należy przestać ją stosować. Należy zrobić ok. miesiąca przerwy, by kolejna tura nie skończyła się źle dla organizmu. Ważne jest również to, że jeśli dieta z jakiegoś powodu została przerwana trzeba zacząć ją od nowa.
Podstawą diety są jajka i grejpfruty. Dodatkowo, można jeść sałatki z warzyw takich jak: pomidor, marchew, seler naciowy czy ogórek konserwowy i kiszony, szpinak. Można także jeść chude mięso z piersi z kurczaka, wołowinę oraz ryby (wszystko gotowane), a także jogurty, biały ser oraz chleb. Dzięki nim nie zniechęcimy się szybko do diety. Należy całkowicie wyeliminować sól. Trzeba pamiętać o spożywaniu dużej ilości wody (ok. 2l). Dodatkowo można pić również ziołowe herbaty, słabą kawę i inne niesłodzone napoje. W trakcie diety spożywa się trzy posiłki dziennie. Jednak każdy (dozwolony) produkt można spożywać w dowolnych ilościach. W jadłospisie przedstawione są minimalne ilości składników.
Przykładowy jadłospis:
śniadanie – 3 jajka gotowane, herbata albo kawa;
II śniadanie ? grejpfrut, 3 jajka gotowane, kawa albo herbata;
obiad ? 3 gotowane jajka, kromka chleba, surówka z selera, marchewki, pomidora oraz ogórka konserwowego.
Należy pamiętać, że tworząc swój własny jadłospis w pierwszym dniu jemy 3 jajka, a w każdym następny tylko 1-2.
fot. Edsel Little źródło: flickr.com