Dieta orkiszowa wg św. Hildegardy

dieta orkiszowaDieta orkiszowa wg św. Hildegardy to dieta, która powstała na przełomie XI/XII wieku. Opracowała ją mniszka św. Hildegarda z Bingen. Dzięki bacznej obserwacji przyrody i otaczającego ją świata stworzyła ona listę produktów, które w sposób szczególny wpływają na zdrowie człowieka.

Są to: orkisz, kasztany jadalne oraz koper włoski. Dodatkowo można spożywać również: seler, fasole, cieciorkę, buraki, marchew, pietruszkę, chrzan, cebulę, dynię, czosnek.

W ograniczonych ilościach można jeść: ziemniaki, paprykę, pomidory, ogórki, warzywa kapustne oraz pieczarki. W diecie dozwolone SA również owoce takie jak: jabłka, migdały, czereśnie, wiśnie, pigwa, nieśplik japoński, dereń, jeżyny, porzeczki, daktyle, maliny, cytrusy oraz gruszki, a także przyprawy oraz zioła.

W diecie tej można spożywać następujące napoje: woda źródlana, soki owocowe i warzywne (z dodatkiem suchego chleba albo kopru włoskiego), wino wytrawne, piwo orkiszowe, kawę orkiszową oraz ziołowe herbatki.

Podstawą każdego posiłku powinien być orkisz, który jest najlepszym ze zbóż. Dzięki niemu można obniżyć poziom cholesterolu, diabetycy mogą zmniejszyć dawkę insuliny. Dodatkowo ziarna orkiszu (tylko ziarna) mogą przyspieszyć przemianę materii. Zapobiegają one także tworzeniu się kamieni żółciowych. Orkisz na długo pozostawia uczucie sytości dzięki czemu je się znacznie mniej. Dieta reguluje również procesy trawienne i utrzymuje żołądek w dobrej kondycji.

Jest to dieta trudna i wymagająca ponieważ produktów orkiszowych na naszym rynku, a ciągle jeszcze jest ich niewiele.

fot. Marco Verch źródło flickr.com

Exit mobile version