Przy zakażeniu bakterią Helicobacter pylori dieta jest niezwykle ważna ponieważ wspiera ona cały proces leczenia i pomaga w usunięciu bakterii z żołądka.
Dlatego też jadłospis powinien być ułożony tak, by obniżyć poziom kwasów żołądkowych (w tym kwasu solnego, który odpowiada za większość problemów żołądkowych). Dzięki tej diecie możliwa jest również regeneracja błony śluzowej żołądka oraz dwunastnicy.
Przy tej diecie nie można się przejść ani dopuścić do uczucia głodu. Posiłki należy jeść co 2-3 godziny w niewielkich ilościach. Każda potrawa musi być dobrze przyrządzona. Istotne jest przyjmowanie ok. 2-3 litrów płynów (nie można dopuścić do odwodnienia organizmu)
Pierwszy posiłek musi być zjedzony od razu po przebudzeniu natomiast ostatni powinien być przyjęty nie później niż 2-3h przed zaśnięciem.
W diecie zakazane są: produkty pobudzające pracę żołądka (wywary mięsne, potrawy smażone i ostre przyprawy, a także alkohol, kawa i napoje gazowane), produkty wzdymające, czyli warzywa kapustne i strączkowe, produkty tłuste i węglowodanowe.
Dozwolone są natomiast produkty bogate w białko, neutralizujące bakterię (sok żurawinowy, zielona herbata, czosnek, cynamon, ryby, orzechy włoskie), warzywa i owoce, chude mięso i wędliny, przyprawy (sól, cukier, pieprz ziołowy, cynamon, goździki, wanilia, ziele angielskie, tymianek, koperek, natka pietruszki, anyżek, a także olej roślinny, siemię lniane, sucharki, kasza manna, lody mleczne oraz biszkopty.
Po zakończeniu diety, stopniowo można wracać do swoich nawyków żywieniowych.
fot. elias quezada źródło: flickr.com