Dieta ziemniaczana

Dieta ziemniaczana
Dieta ziemniaczana obala mit tuczących ziemniaków. Pokazuje, że mają one nie tylko właściwości odchudzające, ale też korzystnie wpływają na zdrowie (w tym na układ nerwowy pozwalając wytrwać na diecie)

100 g ziemniaków bez skórki to: 86kcal, 20g lekkostrawnych węglowodanów, 1,7g białka, 0,10g tłuszczu, 1,8g błonnika, 75% wody, skrobia, 328mg potasu, 7,4g witaminy C, 20 mg magnezu. To zatem nie ziemniaki są tuczące, a dodatki do nich (sosy, mięsa, tłuszcz).

Dieta ziemniaczana trwa dwa tygodnie. Co najmniej dwa posiłki muszą być przygotowane na bazie ziemniaków (pieczone w folii, gotowane na parze w mundurkach). W diecie ważne jest również przyjmowanie płynów (ok. 2l. dziennie).

Na diecie można zgubić ok. 4 kilogramów (2 tyg.), a także oczyścić organizm z toksyn i wyregulować procesy trawienne. Jest ona niezwykle korzystna dla organizmu.

Dieta ziemniaczana nie jest jednak dla wszystkich. Nie powinny z niej korzystać osoby z chorobami przewlekłymi (w tym diabetycy), a także kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Dieta nie musi być monotonna tutaj przykładowe menu na dwa dni:

Śniadanie:

dzień 1. ? muesli z jogurtem naturalnym, filiżanka kawy zbożowej lub herbaty ziołowej;

dzień 2. ? jogurt naturalny z płatkami zbożowymi i dwoma łyżkami tartego jabłka;

Obiad:

dzień 1. ? 2 ziemniaki pieczone w mundurkach przyprawione ziołami;

dzień 2 ? 2 ziemniaki faszerowane pieczarkami;

Kolacja:

dzień 1. ? sałatka ziemniaczana z jabłkami, 250 ml soku pomidorowego;

dzień 2 ? szklanka kefiru, zapiekanka ziemniaczana z jabłkami (100g)

Exit mobile version