Kiedy temperatury stają się dokuczliwie wysokie, długie włosy nie są już powodem do radości. Chyba, że wiesz, jak je odpowiednio zaczesać. Dobrym pomysłem na letnią lub późnowiosenną fryzurę okaże się klasyczny kok francuski (tzw. french twist). Nie każda z nas ma cierpliwość do długiego układania włosów – zwłaszcza, gdy z nieba leje się żar. Francuski kok ma jednak to do siebie, że nie wymaga szczególnych umiejętności fryzjerskich. Wymarzony efekt osiągnięcie w sześćdziesiąt sekund, a może krócej.
Kok francuski alternatywnie nazywany bywa bananem, ale w gruncie rzeczy ma w sobie dużo elegancji. To fryzura, która sprawdzi się w pracy, na imprezie, w domu i poza nim – po prostu w każdych warunkach. Dzięki naszemu tutorialowi dowiesz się, jak wykonać to upięcie bez większego wysiłku.
Rozpuść swoje włosy i odgarnij je do tyłu tak, jakbyś miała ułożyć je w koński ogon.
Krok 2.
Zgarnij włosy dłonią, trzymając je jak najciaśniej i jak najbliżej skóry głowy.
Kuc powinien być ułożony w miejscu, w którym chcesz, aby znajdował się kok. Mogą być to okolice kości potylicznej lub miejsce zlokalizowane ciut wyżej. Koński ogon powinien zostać mocno skręcony, a włosy muszą do siebie przylegać – mają być po prostu owinięte. Pamiętaj: końcówka Twojego koka powinna wystawać z gniazda włosów.
Krok 4.
Delikatnie rozłóż włosy, aby nie były ułożone zbyt sztywno. Ich zadaniem jest „przykrycie” koka francuskiego, który powinien zgubić się pod odstającymi od głowy włosami. Nierówności i niedoskonałość zdecydowanie dodają tu uroku.
Krok 5.
Górę i dół swojego koka przypnij wsuwkami. Włosy można spryskać ulubionym lakierem. Fryzura jest gotowa!
Kok francuski to jedna z najprostszych, ale też najchętniej wykonywanych fryzur. Sprawia, że możemy poczuć się kobieco i dziewczęco zarazem, seksownie, ale niewyzywająco. Takie uczesanie popularne było już w latach czterdziestych i od tego czasu bynajmniej nie odeszło do lamusa. Przeciwnie: to fryzura klasycznie ponętna.