Okap to typowe urządzenie kuchenne, którego sprawne funkcjonowanie przekłada się na dobrą jakość powietrza w kuchni. Kupując okap kuchenny inwestorzy z reguły wybierają sprzęt wysokiej klasy, niestety później zapominają o czyszczeniu i prawidłowej jego konserwacji. Usunięcie z pomieszczeń kuchennych zapachów, pary wodnej i kurzu jest efektywniejsze wtedy, kiedy urządzenie działa sprawnie. Jak w takim razie zadbać skutecznie o kuchenny okap?
Podstawowe zabiegi pielęgnacyjne
Częstotliwość mycia i czyszczenia zależą przede wszystkim od częstotliwości korzystania z urządzenia. Jeśli gotujemy codziennie i przy tej okazji korzystamy z okapu, musimy przynajmniej raz w tygodniu umyć samą obudowę. Pozostałe części jak filtry, łopatki siatki można myć raz na 3-4 tygodnie. W przypadku systematycznej pielęgnacji, do umycia wystarczy użyć łagodnych środków pielęgnacyjnych. Kiedy takie czyszczenie wykonujemy sporadycznie, konieczne jest użycie środków specjalistycznych. Długotrwałe zaniedbanie urządzenia może skończyć się w serwisie, co oczywiście narazi na dodatkowe koszty.
Pielęgnacja – krok po kroku
Okap, który będziemy myli, musimy odłączyć od źródła zasilania. Siatki i filtry należy zdemontować, aby mieć swobodny dostęp do każdego elementu urządzenia. Tradycyjne filtry można włożyć do zmywarki (najlepiej na najniższej półce). Jeśli decydujemy się na mycie ręczne, filtr można na kilkanaście minut umieścić w misce z ciepłą wodą i delikatnym detergentem. Brud się rozpuści, a nam łatwiej będzie wyczyścić poszczególne elementy. Silne zabrudzenia trzeba umyć specjalnym środkami przeznaczonymi np. do czyszczenia piekarników. Potem filtry i siatki muszą być delikatnie spłukane i wysuszone. Z częścią zewnętrzną okapu jest mniej problemu. Oczywiście wszystko zależy od tego, z jakich materiałów jest obudowa wykonana. I tak obudowy:
- ze szkła hartowanego myjemy zwykłym płynem do mycia szyb, przy użyciu miękkiej ściereczki,
- ze stali nierdzewnej myjemy tradycyjnymi detergentami na bazie tłuszczu przy pomocy irchowej ściereczki,
- ze stali lakierowanej czyścimy miękką szmatką nasączoną kilkoma kroplami płynu do mycia naczyń; całość później osuszamy suchą płócienną ściereczką, polerując do połysku,
- elementy drewniane dobrze jest umyć ciepłą wodą z kilkoma kroplami cytryny.
Jak zadbać o filtry w okapie?
W większości okapów instalowanych w domowych kuchniach montowane są dwa rodzaje filtrów: przeciwtłuszczowe i węglowe. Filtry przeciwtłuszczowe są zazwyczaj wielokrotnego użytku. Bez względu na producenta okapu, filtry wyglądają i działają podobnie. Przypominają kawałki kwadratów lub prostokątów, wykonanych z metalowej siatki. Są nazywane filtrami aluminiowymi albo metalowymi. Ta metalowa siatka ma bardzo poważne zadanie. Jest pierwszym etapem filtracji, w którym usuwane są drobiny tłuszczu, mikroskopijne zabrudzenia, a także drobnoustroje. Jest czyszczona i myta podobnie jak inne stałe elementy okapu. Trzeba tylko delikatnie obchodzić się z siatką.
Zupełnie inaczej należy postępować z filtrem węglowym. Każdy okap, który działa w trybie pochłaniacza, taki filtr musi mieć zainstalowany. Filtry węglowe są okrągłe i instaluje się je z obu stron silniczka. W środku filtra węglowego znajdują się kuleczki węgla aktywnego. Powietrze przepływające przez filtr zostaje dokładnie oczyszczone ze szkodliwych związków chemicznych pochłoniętych przez węgiel aktywny. Węgiel aktywny jest sypki i porowaty, dlatego musi być zamknięty w specjalnej obudowie. W trakcie użytkowania filtr węglowy traci właściwości absorpcyjne. Jedno jest pewne: filtru węglowego nie można wyczyścić ani umyć. Węgiel aktywny zostaje zniszczony w reakcji z wodą. Powinien być wymieniony. Wielu producentów podaje czas użytkowania filtra w instrukcji obsługi. Jeśli takiej informacji nie znajdujemy, musimy się opierać na własnych spostrzeżeniach. Im częściej okap jest używany, tym szybciej filtr węglowy należy wymienić. Częstotliwość wymiany waha się od 2 do 12 miesięcy. Prawidłowo użytkowane okapy będą spełniały swoją rolę długo i w sposób bezpieczny.
Rodzaje nowoczesnych okapów kuchennych