Rozpoczynając przygotowania do Świat Wielkanocnych, dbamy o każdy szczegół, który pozwoli nam przeżyć ten czas w jak najbardziej wyjątkowy sposób. Kiedy spotykamy się przy świątecznym stole, w otoczeniu najbliższych, staramy się jak najlepiej przyjąć naszych gości.
Dlatego przygotowując słodkości, którymi podejmiemy naszych bliskich, nie szczędzimy wysiłku i starań, aby zaskoczyć ich wyjątkowym, pysznym smakiem smakołyków.
Świetnym pomysłem może być przygotowanie słodkich deserów z dodatkiem Nutelli ? kremu z orzechami laskowymi i kakao, które oprócz tego, że są pyszne, będą się również wspaniale prezentować na wielkanocnym stole.
Poniżej kilka słodkich wielkanocnych inspiracji.
Wielkanocne gniazdka z Nutellą
Składniki:
- 400 g wiórków koksowych
- 1/3 szklanka cukru trzcinowego (można użyć zwykłego)
- łyżka proszku do pieczenia
- 3 krople ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 3 jajka
- Nutella
- kolorowe jajeczka do dekoracji
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier, cały czas ubijając. Następnie do masy dodajemy żółtka, wiórka i ekstrakt waniliowy. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kulki o średnicy około 3 cm, po czym ostrożnie rozpłaszczamy ręką. Pośrodku każdej kulki robimy niewielki dołeczek (tak, aby ciastka swoim wyglądem przypominały gniazdka). Pieczemy przez około 20-30 minut, aż do zarumienienia, w temperaturze 180°C. Pozostawiamy do ostygnięcia. Do każdego zagłębienia w ciastku wkładamy łyżeczkę Nutelli i dekorujemy kolorowymi jajeczkami.
Wyjątkowo proste, a przy tym niezwykle efektowne wielkanocne koszyczki z pisankami
Składniki:
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g margaryny
- 50 g cukru pudru
- jajko
Pozostałe składniki:
- łyżeczka Nutelli
- 300 ml śmietanki 36%
- kolorowy lukier
- kolorowe jajeczka do dekoracji
Ze składników zagniatamy kruche ciasto. Następnie wkładamy gotowe ciasto na 8 minut do zamrażarki. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wykładamy nim przygotowane foremki do babeczek. Z reszty ciasta formujemy uchwyty do koszyczków. Wszystko razem pieczemy 20 minut w temperaturze 180°C (uchwyty musimy wyjąć nieco wcześniej). Po upieczeniu ciasteczka odstawiamy do wystygnięcia. Za pomocą lukru do babeczek przyklejamy upieczone uchwyty. Całość wypełniamy śmietanką ubitą z Nutellą. Wierzch koszyczków dekorujemy kolorowymi jajeczkami.
Deser, który będzie słodką niespodzianką dla wszystkich gości, czyli wielkanocne babeczki z Nutellą
Składniki:
- 4 jajka
- 130 g cukru
- 100 g mąki
- 40 g budyniu śmietankowego
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 300 g Nutelli
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietanki kremówki 30 %
- 2 łyżeczki cukru pudru
Do dekoracji:
- malutkie jajeczka czekoladowe
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury około 165-170°C. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Pod koniec dodajemy przesianą mąkę i ostrożnie, np. przy pomocy szpatułki, mieszamy masę. Przygotowaną formę do muffinek wykładamy papilotkami, które następnie uzupełniamy gotowym ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy przez około 15 minut.
W każdej z babeczek wydrążamy środek i wkładamy 1-2 łyżeczki Nutelli. Do schłodzonego serka mascarpone dodajemy śmietankę, cukier puder i wszystko razem ubijamy. Tak przygotowaną masą ozdabiamy gotowe babeczki. Na wierzch każdej układamy czekoladowe jajeczka.
Używając do przygotowania powyższych przepisów tego wyjątkowego kremu z orzechami laskowymi i kakao możemy być pewni, że nie znajdziemy w nim żadnych szkodliwych dodatków chemicznych. W Nutelli nie ma także wyjątkowo niebezpiecznych dla naszego zdrowia tłuszczów trans.
Nutella to produkt zupełnie od nich wolny! A wszystko za sprawą używanego do jej produkcji oleju z owoców palmy, który eliminuje konieczność dodawania szkodliwych dla zdrowia substancji. Warto wiedzieć, że 100% oleju z owoców palmy wykorzystywanego do produkcji kremu Nutella pochodzi ze zrównoważonych źródeł, czyli takich, które nie powodują wycinania lasów deszczowych.