Gotowanie dla dziecka ? podstawowe zasady
Nowa niania? A może wasza pierwsza opiekunka do dziecka w Warszawie? Warto porozmawiać z nią o podstawach w kwestii gotowania dla maluchów. Wyklucz wszystko, co może przyczynić się do chorób, problemów z żołądkiem i innych nieprzyjemności. Przede wszystkim odradź smażenie, potrawy z dużą ilością białego cukru lub podawanie mono przetworzonej żywności, takiej jak tanie słodycze lub zestawy fast-food. Pamiętaj, aby posiłki były pełne warzyw.
Nie zapomnij uwzględnić produktów, które są dla naszego malucha alerganami ? dobrze zostawić taką listę powieszoną w widocznym miejscu, na przykład na lodówce.
Żywienie maluszka od pierwszych dni do 6 miesiąca życia
Światowa Organizacja zdrowia rekomenduje podawanie maleństwu do 6 miesiąca życia wyłącznie mleka matki. Oczywiście, w przypadku braku pokarmu, można je zastąpić mlekiem modyfikowanym, które stosujemy według zaleceń. Konsultując się lekarzem pediatrą, pierwsze dodatkowe pokarmy możemy prowadzać nawet po 4 miesiącu życia. Można podawać wówczas gładkie pure z warzyw (np. marchewki), owoców, ziemniaków. Do diety można również włączać produkty zbożowe w małych ilościach (np. kaszę jaglaną, kaszę mannę).
Żywienie dziecka od 7 do 8 miesiąca życia
Możemy zacząć wprowadzać większą ilość produktów, także posiekanych. Dobrym wyborem będą zmiksowane lub posiekane ryby, mięso, warzywa i owoce (zarówno gotowane, jak i surowe).
Kuchnia maluszka od 9 do 12 miesiąca życia
Na tym etapie śmiało możemy wprowadzić produkty mleczne, a więc jogurty, sery, ale również kasze, pieczywo.
Jak komponować jadłospis dziecka, które skończyło roczek?
To znakomity czas, w którym dziecko poznaje coraz więcej smaków. Każdy nowy produkt należy testować ostrożnie. Częstujmy dziecko małymi porcjami, nawet w przypadku, jeżeli coś mu bardzo zasmakuje. Warto również pamiętać, że rodzic lub na przykład opiekunka do dziecka decyduje, co maluch zje i o jakiej porze, ale to do dziecka należy decyzja, ile zje i czy w ogóle ma ochotę na posiłek. Unikajmy zmuszania, bo to może zniechęcić do kosztowania nowych smaków.
Zostawiając dziecko z nianią powinnyśmy być spokojni o częstotliwość i jakość posiłków. Pamiętajmy: im szybciej maluch rozsmakuje się w przetworzonej żywności, tym mniej chętnie będzie jadał zdrowe, pełnowartościowe posiłki. Dotyczy to nie tylko pokarmów, ale również napojów ? wody smakowe, soki z kartonów i napoje gazowane powinny pojawiać się w jadłospisie dziecka tylko okazjonalnie.
Zdrowe słodycze
Nie sposób odmówić dziecku słodyczy ? dlatego przygotujmy je w domu, ze składników, które znamy! Wykorzystujmy suszone owoce, kasze, orzechy, wiórki kokosowe, gorzkie kakao, aby tworzyć słodkości, które zaskoczą nawet dorosłych. Takie smakołyki serwujemy nieco starszym dzieciom (od 3-go roku życia), w niewielkich ilościach.
Jak widać, kuchnia maluszka nie jest skomplikowana. Im prościej, tym lepiej!