Czym pachnie dom podczas przedświątecznych przygotowań? Jeśli pieczemy ? z pewnością jabłkami, cynamonem i wanilią. Świąteczne desery możemy też przygotować z użyciem wysokiej jakości kawy! Sprawdź, jak je zrobić.
W Meksyku tradycyjnym świątecznym deserem są bu?uelos doprawiane cynamonem. To słodki przysmak, kształtem przypominający dysk lub bułeczkę, który podaje się w okresie świątecznym i w karnawale. Do przygotowania porcji 15 bu?uelos potrzebujemy:
- 2 szklanek mąki pszennej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypty soli,
- ćwierć szklanki cukru,
- 2 jajek,
- pół szklanki mleka,
- 2 łyżek roztopionego masła,
- cukru wymieszanego z cynamonem,
- oleju do smażenia.
Co prawda w tradycyjnym przepisie na bu?uelos nie ma kawy, ale ten słodki meksykański przysmak najczęściej je się w towarzystwie świeżo zaparzonego napoju. Kawa espresso doskonale pasuje do smażonych na oleju placków bu?uelos.
Tiramisu w świątecznym wydaniu
Włoska kawa jest podobno najlepsza na świecie, a włoskie tiramisu jej wtóruje. Na święta taki deser będzie bardzo dobrym pomysłem, zwłaszcza jeśli przygotujemy go na bazie kawy espresso. Tiramisu jest niezwykle proste w wykonaniu. Potrzebne nam będą:
- biszkopty (najlepiej savoiardi, czyli długie włoskie biszkopty oprószone cukrem),
- 450 g serka mascarpone,
- 360 ml kawy espresso posłodzonej 2 łyżeczkami cukru,
- 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%,
- 120 ml wina Marsala,
- 100 g cukru,
- 4 żółtka,
- kakao.
Tiramisu jest deserem z Treviso, który powstał w latach 70. poprzedniego stulecia. Do jego wykonania potrzebna jest kawa espresso, która nada deserowi odpowiedniego smaku. Zaparzenie doskonałej kawy z pewnością ułatwi ekspres kapsułkowy i kapsułki do ekspresu, na przykład te od NESCAFÉ? Dolce Gusto?. Przygotowany napój należy odstawić do wystygnięcia i zająć się mieszaniem żółtek z cukrem oraz winem. Do masy z żółtek dodajemy serek mascarpone i mocno ubitą śmietanę. Biszkopty moczymy w kawie i układamy w naczyniu. Na ciastka kładziemy krem i kolejną warstwę biszkoptów. Kremowy wierzch ozdabiamy kakao.
Brownie i kawa espresso w jednym
Brownie to wspólna nazwa dla różnego rodzaju czekoladowych ciast. Można je zrobić na bazie kawy, pod warunkiem, że będzie to esencjonalna kawa espresso zaparzona w małej ilości wody, w czym z pewnością pomoże nam ekspres. Do wykonania tego ciasta potrzebujemy:
- 180 g masła,
- 1 i 2/3 szklanki brązowego cukru,
- 2 jaj,
- 2 łyżeczek ekstraktu waniliowego,
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki ciemnego kakao,
- 1 i 1/2 łyżeczki kawy espresso zaparzonej w ekspresie,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypty soli.
Masło należy roztopić w rondlu, dodać do niego cukier, ekstrakt waniliowy i wodę. Następnie wbijamy jajka i mieszamy wszystko w garnuszku. Suche składniki łączymy ze sobą i wsypujemy do mieszanki z masłem. Po wymieszaniu wraz z kawą espresso powinna powstać gładka, gęsta masa. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy je w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut.